Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Klaar met schilderen? Zo maak je de vieze kwasten weer schoon

Wat doe je met je vieze verfkwasten? Je kunt ze weggooien, maar je kunt ze ook schoonmaken zodat je ze nog eens kunt gebruiken. Hoe je dat doet? We leggen een aantal methodes uit:

Op waterbasis: met wasverzachter

Heb je verf gebruikt op waterbasis? Dan kun je de kwast schoonmaken met wasverzachter! Maak een mengsel van een liter water met een scheutje wasverzachter in een oude bak. Veeg de vieze kwast heen en weer door het water. Zo komt de verf vanzelf los van de kwast. Is de kwast schoon? Spoel hem dan nog af onder de kraan en droog hem met een droge doek. Bewaar de kwast vervolgens op een droge plek. 

Op terpentinebasis: met terpentine

Ben je in de weer geweest met verf op terpentinebasis? Ook die kwasten kun je gemakkelijk schoonmaken. Dit doe je met terpentine. Doe een beetje terpentine in een potje of blikje. Druk de vieze kwast tegen de zijkanten van het potjes totdat de terpentine tot onderdaan de haren komt. Laat ze zo voor ongeveer twee uur weken. Droog ook deze af met een droge doek en bewaar ze dan op een droge plek.

Op oliebasis: met afwasmiddel

Hier kun je afwasmiddel voor gebruiken. Doe wat afwasmiddel in een bakje en veeg de vieze kwast er doorheen. Spoel de kwast vervolgens af onder de kraan. Doe dit totdat de kwast schoon is. Maak hem dan voorzichtig schoon met een droge doek en bewaar hem plat op een droge plek. Kwasten voor verf op oliebasis kunnen er namelijk niet tegen als ze lang nat zijn.

Acrylverf: met aceton

Voor acrylverf kun je aceton gebruiken. Week de vieze kwasten een paar minuten in een laagje aceton en veeg de kwasten dan over een oude, droge doek. De verf zal makkelijk los komen. De aceton kun je na gebruik het best naar een KCA-punt brengen.

Maar...

Vaak komen er chemische schoonmaakmiddelen en verfresten in het riool terecht tijdens het schoonmaken. Daarom kun je er ook voor kiezen om de verf op te laten drogen en de kwasten weg te gooien. Dat is beter voor het milieu! Kies je er voor om ze wel schoon te maken? Probeer er dan voor te zorgen dat er zo min mogelijk chemische schoonmaakmiddelen en verfresten in het water komen.

Veel chemische schoonmaakmiddelen kun je nog een keer gebruiken. De verfresten zakken na een tijdje naar beneden dan kun je voorzichtig het schoonmaakmiddel overgieten in een andere bak. Sluit deze bak goed af en je kunt het een tijd bewaren.

Fotocredits:

Bron: