Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Geen vaste hand? Zo schilder je alsnog een nette cirkel op de muur

Een cirkel is een prachtige eyecatcher op de muur én perfect om een item aan de wand in de spotlight te zetten. Maar het is toch best lastig om een mooie cirkel uit de losse hand te schilderen. Gelukkig gaat het met deze tip een stuk makkelijker!

De voorbereiding

Leg die verfkwast nog maar even weg. Er moet namelijk eerst nog het één en ander gebeuren voordat er echt geschilderd kan worden. Voor een net en strak resultaat moet je de muur goed controleren op oneffenheden. Kijk goed of er geen barsten en verdikkingen in zitten. Als je die wel vindt, gebruik dan wat vulmiddel om de muur alsnog glad te maken. Zorg ook dat er geen kleurverschil is. Zo weet je zeker dat de kleur van de cirkel ook overal hetzelfde is.

Maak het oppervlakte dan goed schoon. Gebruik een ontvetter of een mild schoonmaakmiddel om de muur vet- en vuilvrij te krijgen.

Benodigdheden

Nu kan het schilderen bijna beginnen. Maar eerst de benodigdheden bij elkaar pakken. Dit heb je nodig:

  • Een touw of koord
  • Een meetlint
  • Tape of een speld
  • Een potlood
  • Een schaar
  • Verf
  • Een kwast

Aan het werk

Meten
Bedenk waar en hoe groot je de cirkel wilt. Bepaal de straal (lengte van het middelpunt naar de rand van de cirkel). Knip een touw in die lengte. Reken bij deze lengte een aantal centimeter extra zodat je een lus kunt knopen. Maak dan dus een lus aan een uiteinde van het touw en zet het andere uiteinde met tape of een speld vast in het middelpunt van de cirkel.

Tekenen
Doe nu je potlood in de lus van het touw en houd het touw strak. Probeer nu je handen zo stil mogelijk te houden en teken de cirkel om het middelpunt heen. Foutje gemaakt? Geen probleem! Je haalt de potloodstreep zo van de muur en kunt het opnieuw proberen.

Omtrek
Nu is het eindelijk tijd om de verf erbij te pakken! Schilder de buitenrand van de cirkel. Zorg dat je hier niet over de potloodlijn gaat. Ga je er per ongeluk toch overheen? Haal het dan weg met een vochtige doek. Hoe eerder, hoe beter!

De binnenkant
Nu kun je de rest van de cirkel schilderen. Doe dit door de ronde verflijnen te volgen. Voor een groot oppervlakte kun je ook een verfroller gebruiken.

En nog een keer
Wacht eerst totdat de verf goed droog is en verf de cirkel dan opnieuw, op dezelfde manier. Het kan zijn dat er nog een laag nodig is, zeker als je een donkere verf gebruikt. Hierna ben je klaar: jouw muur is nu de trotse drager van een nette en strakke cirkel.

Ook leuk: met behulp van schilderstape kun je de cirkel ook net wat anders maken. Hoe leuk is het ombre effect met rechte strepen hieronder?!

Fotocredits: