Ga naar de inhoud
Huishouden

Deze schoonmaakmiddelen mag je nóóit met elkaar mengen

Krijg je je schoonmaakklus niet schoon met het ene middeltje, dan kun je altijd nog een andere gebruiken. Maar? pas op met het mengen ervan. In ieder geval mag je nóóit de volgende middelen met elkaar mengen:

Wanneer je bezig bent met een flinke schoonmaakklus kun je nogal gemakkelijk gefrustreerd raken als het niet helemaal gaat zoals je had gehoopt. Dan kan het gebeuren dat je op zoek gaat naar alternatieve schoonmaakmethodes én schoonmaakmiddelen. Maar voordat je uit wanhoop alle schoonmaakmiddelen die je maar tegenkomt bij elkaar wil mengen, willen we je er toch even op wijzen wat er mogelijk kan gebeuren als je dit doet.

“Mensen denken vaak dat als één product werkt, het vaak nog beter werkt wanneer je het met een ander middel mixt”, zegt Carolyn Forte, hoofd van Good Housekeeping Institute Cleaning Lab. Maar in werkelijkheid ligt het toch net even anders. “Sommige producten zijn op zichzelf gewoon veilig om te gebruiken, maar kunnen in combinatie met andere producten gevaarlijke dampen of chemische reacties veroorzaken”, legt Nancy Bock, Senior VP of Education aan het American Cleaning Institute, uit.

Lees daarom altijd goed de gebruiksvoorschriften en labels op de schoonmaakmiddelen en mix in ieder geval nooit, maar dan ook NOOIT de volgende schoonmaakmiddelen met elkaar:

1. Bleek + ammoniak

Bleek en ammoniak produceren een giftige gas genaamd chloramine. “Het veroorzaakt dezelfde symptomen als wanneer je bleek en azijn mengt: kortademigheid en pijn in de borst”, aldus Forte. Veel glasreinigingsmiddelen bevatten ammoniak, dus meng ook deze middelen nooit met bleek.

2. Gootsteenontstopper + gootsteenontstopper

“Ik adviseer je om nooit twee verschillende gootsteenontstoppers te mixen of zelfs twee verschillende meteen na elkaar te gebruiken”, vertelt Forte. “Dit zijn krachtige formules en kunnen zelfs een explosie veroorzaken wanneer ze met elkaar worden gecombineerd.” Het beste kun je één merk gootsteenontstopper gebruiken zoals wordt geadviseerd op de verpakking (vaak is een halve fles voldoende). Mocht dit niet werken, dan kun je het beste een loodgieter bellen.

3. Baking soda + azijn

Zoals je al vaak op onze site hebt gelezen zijn baking soda én azijn wondermiddeltjes. Je kunt ze werkelijk voor van alles gebruiken. Maar… gebruik ze nooit in combinatie met elkaar! Dus ga vooral niet zelf aan de slag met zelfgemaakte schoonmaakmiddelen waar azijn en baking soda in zou moeten. “Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.

4. Waterstofperoxide + azijn

Waterstofperoxide en azijn kun je best in combinatie met elkaar gebruiken, maar je kunt de twee middeltjes beter niet in dezelfde container of spuitfles gebruiken. Dit veroorzaakt namelijk perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.

5. Bleek + azijn

Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.

6. Bleek + ontsmettingsalcohol

Je hebt het in films vast vaak genoeg gezien: kidnappers die iemand bedwelmen met een of ander goedje op een zakdoekje. Het gaat hier om chloroform, wat dus ontstaat als je bleek mengt met ontsmettingsalcohol. Hoewel het er in werkelijkheid misschien niet voor zal zorgen dat je echt buiten bewustzijn raakt, kan deze combinatie wel irriterend en giftig zijn. Hoe dan ook, onthoud: mix bleek nooit met wat dan ook, behalve gewoon water.

Fotocredits
Headerfoto: Oliver Hale - Unsplash