Doe het zelf

Zo gooi je overgebleven verf op de juiste manier weg

22 juni 2020 13:38 Aangepast: 26 juni 2020 13:38

Heb je nog een beetje verf over dat je weg wil gooien, maar weet je niet hoe of waar je het weg moet gooien? We leggen het je uit!

Voor je erachter wil komen waar je je verfrestanten moet weggooien, is het belangrijk allereerst de volgende vraag te beantwoorden:

Is de verfpot leeg en opgedroogd of is de verf nog vloeibaar?
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.

Wegbrengen naar een KCA-punt

KCA staat voor ‘klein chemisch afval’ en is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper én… verf! Daarom zijn er door heel Nederland verschillende KCA-punten waar je dit soort afval veilig kunt inleveren. In dit geval kan dit bij de milieustraat of bij het afvalscheidingsstation van je gemeente.

Maar let op: lever het wel op de juiste manier in. Omdat een groot deel van de (schadelijke) stoffen in KCA kan worden hergebruikt is het belangrijk dat je het gescheiden inlevert zodat het op de juiste manier kan worden verwerkt. Stoffen die niet geschikt zijn voor recycling worden onder speciale omstandigheden verbrand of gestort, zodat ze geen schade toebrengen aan het milieu.

Wanneer KCA bij het restafval belandt kan onder andere de bodem of het grondwater vervuilen als ze met het restafval worden verbrand of gestort.

Verf laten opdrogen of verharden

Mocht je niet in staat zijn de verfrestanten bij een KCA-punt in te leveren, dan kun je de verf natuurlijk ook expres op laten drogen. Wanneer er nog maar een klein laagje verf in de pot zit kun je de verfpot buiten in de zon zetten, maar hiervoor moet het natuurlijk wel mooi weer voor zijn. Wanneer er iets te veel in zit om door de zon op te laten drogen, dan kun je er ook kattengrind of een krant bij doen om het verf op te laten zuigen en het droogproces te versnellen.

Heb je grotere hoeveelheden verf, dan kun je de verf ook laten verharden met speciale verf verharder. Dat gaat zo in z’n werk:

Doneren

Vind je het maar zonde om verf weg te gooien? Dan kun je het verf natuurlijk altijd nog doneren aan iemand die het goed kan gebruiken. Zo krijgt je restje verf toch nog een nuttige bestemming!

Bewaren

Uiteraard kun je je restje verf ook altijd nog voor jezelf bewaren, wie weet komt het nog eens van pas. Als de verfpot goed is afgesloten en op een koele en droge plaats staat, kan verf op latexbasis nog wel 10 jaar goed blijven en bij verf op oliebasis is dit zelfs 15 jaar.  Misschien maakt je zoon of dochter ooit nog wel eens een ‘mooie’ tekening op de muur. Kun je die mooi met je restje verf nog even overschilderen!

Fotocredits:

Bron: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore