In huis zitten genoeg bacteriën die kunnen verschillende ziektekiemen met zich meedragen. Om te voorkomen dat je hier ziek van wordt, kun je het beste overdag genoeg daglicht in je huis binnenlaten. Dit is waarom.
Aangezien we zoveel tijd binnenshuis doorbrengen, is het belangrijk dat je in een schone omgeving leeft. Dan wil je natuurlijk niet dat er te veel bacteriën in huis rondvliegen. Het probleem is alleen dat je bacteriën met het blote oog niet ziet. Gelukkig is het heel makkelijk om een groot deel van de bacteriën te doden.
Verspreiden
Een gezonder binnenklimaat met voldoende daglicht en frisse lucht is cruciaal om te voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden. Het is dus belangrijk om genoeg zonlicht binnen te laten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zon- en daglicht bacteriën die zich in huisstof schuilhouden doodt.
Miniatuurhuis
Onderzoekers van de Universiteit van Oregon zijn erachter gekomen dat zonlicht heel goed is voor je huis en je gezondheid. Het doodt namelijk heel veel ziektekiemen. Voor dit onderzoek hebben ze een miniatuurhuis bestudeerd om te zien wat daglicht met de bacteriën in verschillende kamers doet. Ze gebruikten hiervoor een mix van stof verzameld uit echte huizen in de Amerikaanse staat Portland. Alle kamers hadden een normale kamertemperatuur zodat dat het resultaat niet kan beïnvloeden.
Minder bacteriën
Na negentig dagen hebben ze alle aanwezige bacterietypen geanalyseerd. Het resultaat was heel verrassend. In de kamers die blootgesteld waren aan daglicht waren een stuk minder bacteriën te vinden. De verlichte ruimtes hadden namelijk bijna de helft van de levensvatbare bacteriën vergeleken de donkere kamers. Maar wat blijkt? Het allerbeste is om je ramen ook open te zetten, want zo stel je de kamer bloot aan uv-licht. Kamers waar genoeg zonlicht binnenkomt, bevatten namelijk nog minder levensvatbare bacteriën dan de kamers die alleen gevuld werden door daglicht.
Vermenigvuldigen
Een deel van de bacteriën in huis zijn levensvatbaar. Dit houdt in dat ze zich heel makkelijk kunnen vermenigvuldigen. “Uit deze studie blijkt dat twaalf procent van de bacteriën in donkere kamers levensvatbaar waren in vergelijking met 6,8 procent in kamers met daglicht en 6,1 procent in kamers die alleen aan uv-licht waren blootgesteld”, legt co-auteur Kevin van den Wymelenberg van de universiteit van Oregon uit. We kunnen hier dus wel uit opmaken dat daglicht positieve invloed heeft op de luchtkwaliteit. Dus je weet wat je voortaan 's ochtends te doen staat.
Fotocredits
Headerfoto: Vecislavas Popa – Pexels