Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Stinkende kattenbak? Zo ruik je 'm veel minder

Hartstikke handig, zo'n kattenbak. Maar die stank... Gelukkig is dat zo weer opgelost en kun je de stank ook sterk verminderen. En met deze tips is het kinder.. uh kattenspel!

1. Bijhouden en boenen

Allereerst is het belangrijk om de kattenbak elke dag te checken en uitwerpselen met een schepje weg te doen. Zo geef je ze geen kans om nóg erger te gaan stinken. Daarnaast moet je de kattenbak ook elke week verschonen, en vergeet dan niet om hem ook even te soppen. Anders trekt de stank in de bak en dan kom je er niet meer vanaf. Tref je krassen aan de in de kattenbak? Dan is het slim om een nieuwe aan te schaffen. De geur kan hier namelijk in komen te zitten en dan kom je er ook niet meer vanaf.

Let op: een schuursponsje kan krassen veroorzaken, gebruik deze dus vooral niet bij het schoonmaken!

2. Andere kattenbakvulling

Sommige, vooral de goedkopere, merken kattengrind absorberen niet zo goed. Hierdoor blijft het vochtig en blijft de stank hangen. Probeer daarom eens te switchen van merk. Wie weet is je probleem zo opgelost. 

3. Let op het voer

Het voer van je kat heeft ook invloed op de geur van zijn ontlasting. Let bijvoorbeeld goed op de eiwitten in het eten. Deze kunnen katten goed verteren en zo ‘produceert’ de kat ook minder drollen.  

4. Baking soda

Daar is die weer, het wondermiddel! Door een laagje baking soda onder het kattengrind te leggen wordt de geur nog beter geabsorbeerd. Zo kun je weer langs de kattenbak lopen zonder je neus dicht te moeten knijpen.

Waarom
Lees ook:
Waarom het slim is altijd kattengrit in huis te hebben (ook als je geen kat hebt)

5. Vervang het filter regelmatig

Sommige mensen zullen misschien denken: 'Huh? Filter?' Ja, in de meeste kattenbakken zit een geurfilter die de vieze geurtjes tegenhoudt. Dit werkt erg goed, mits je het filter ook regelmatig vervangt. In de dierenwinkel kun je de filters op groter formaat kopen waarna je ze thuis op het juiste formaat kunt knippen. 

6. Kattenbakdeodorant

Niet alleen wij mensen gebruiken deodorant, ook de kattenbak kan hier goed gebruik van maken. Er bestaan namelijk speciale deodorants voor de kattenbakvulling die de vieze geurtjes voor een groot gedeelte neutraliseren. Je kunt ze kopen in poedervorm of in sprayvorm. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: