Ga naar de inhoud
Huishouden

10 redenen om een hond in huis te nemen

Waarom je een hond in huis zou moeten nemen? Echt niet alleen maar voor de leukigheid en gezelligheid. Het heeft nog veel meer voordelen! We zetten tien redenen om een hond in huis te nemen op een rijtje:

1. Altijd een trouw maatje in de buurt

Ben je veel alleen thuis? Dan kan een hond, mede door het trouwe karakter, een echt maatje voor je zijn, en jij ook voor hem! En zeg nou eerlijk, soms is het toch ook gewoon heel fijn om iemand om je heen te hebben die niet aan een stuk door tegen je blijft praten? Overigens kun jij dat dan wel weer tegen je viervoeter doen. Kun jij mooi je hart luchten zonder dat je steeds onderbroken wordt!

2. Ze maken je aan het lachen

Uit een onderzoek van Robin Maria Valeri, dat in 2015 in Society & Animals verscheen, blijkt dat hondenbezitters vaker en meer lachen. Dit verslag is gebaseerd op een enquête waarbij vier groepen bijhielden hoe vaak ze op een dag moesten lachen. De eerste groep bestond uit hondenbezitters, de tweede uit kattenbezitters, de derde uit mensen met een hond én een kat en de vierde uit mensen zonder huisdieren. Hieruit bleek dat hondenbezitters en baasjes met een hond én een kat vaker lachen dan de andere twee groepen.

3. Een gezellig onthaal als je thuis komt

Waar een kat misschien niet eens opkijkt als je na een lange dag werken weer thuiskomt, zorgt een hond tenminste voor een gezellig onthaal. Kwispelen, springen, blaffen… Hoe je ‘m ook hebt opgevoed, hij laat je hoe dan ook weten dat hij blij is je weer te zien.

4. Het schrikt inbrekers af

Of je hond nu een felle rakker is of juist een bangerik, een hond schrikt een inbreker hoe dan ook af. Zien ze door het raam een hondenmand liggen of een hondenriem hangen, dan zullen inbrekers waarschijnlijk eerder voor het huis van je buren (die alleen een kat hebben die niet kan blaffen) kiezen dan voor jouw huis. Daarnaast slaapt het ook nog eens een stuk fijner als je weet dat je hond aanslaat als je ongewenste bezoekers in huis krijgt.

5. Het is goed voor kinderen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier minder allergieën ontwikkelen. Kinderen die opgroeien in een superschoon huis zullen later sneller allergieën krijgen. Daarnaast ontwikkelen kinderen meer empathie wanneer ze opgroeien met bijvoorbeeld een hond om zich heen. En niet geheel onbelangrijk: ze leren omgaan met verantwoordelijkheid en ze ontwikkelen meer zelfvertrouwen.

6. Altijd een frisse neus

Of je nu wil of niet, een hond dwingt je om dagelijks meerdere keren een blokje om te lopen. En hoewel je daar waarschijnlijk lang niet altijd zin in hebt -vooral als het regent- is het als je eenmaal buiten loopt toch wel erg fijn om even lekker een frisse neus te halen.

7. Je hoeft niet naar de sportschool

En niet alleen die frisse neus is hartstikke goed voor je, ook zorgt het uitlaten van je hond ook nog eens voor extra lichaamsbeweging! Kun je dat sportschoolabonnement ook eindelijk stopzetten.

8. Een hond maakt je socialer

Wetenschappers van de Britse Universiteit van Liverpool en Universiteit van Bristol brachten in 2007 een rapport uit waaruit blijkt dat hondenbezitters meer persoonlijk contact maken met anderen dan mensen zonder hond. Dit komt onder andere doordat mensen die hun hond uitlaten vaker ‘lotgenoten’ tegenkomen en daar sneller een praatje mee maken dan wanneer je zomaar iemand op straat tegenkomt.

9. Een hond helpt tegen depressies

Een hondenbaasje kan zich al intens gelukkig voelen door alleen al naar de hond te kijken en oogcontact te maken. Een Japanse studie van de Azabu-universiteit toonde zelfs aan dat ons brein op oogcontact met een hond reageert door het hormoon oxytocine aan te maken. Dit leidt tot een sterk gevoel van geluk en saamhorigheid.

Oxytocine wordt vooral aangemaakt bij nauw sociaal en fysiek contact en blijkt te helpen tegen schizofrenie en wordt klinisch getest als behandeling voor depressies en posttraumatische stress.

Department of Psychology van de Miami University deed hier onderzoek naar en toonde in 2011 aan dat depressie minder vaak voorkomt bij hondenbezitters die een sterke band hebben met hun viervoeter.

10. Een hond maakt je gelukkig

Omdat honden sociale roedeldieren beschouwen veel mensen ze als goed gezelschap. Maar voor een bepaalde bevolkingsgroep blijkt een hond zelfs het levensgeluk te stimuleren.

Onderzoekers van de Schoon of Veterinary Medicin van de University of California bestudeerden specifiek het effect van het bezig van een hond op de levenskwaliteit en het geluksgevoel van ouderen onderzocht. En wat blijkt: ouderen die een hond hebben zijn minder ontevreden over hun sociale leven dan leeftijdgenoten zonder hond. Daarnaast blijkt dat oudere hondenbezitters fitter en vooral in psychisch opzicht gezonder zijn dan ouderen zonder hond. 

Een weloverwogen beslissing
Toch moet het een weloverwogen beslissing zijn om een huisdier te nemen. Dus zet ook zeker de nadelen van het hebben van een hond op een rijtje om te kunnen beslissen of het een goed idee is of niet. ‘Is mijn huis geschikt’, ‘Ben ik wel vaak genoeg thuis voor een hond’ en ‘Wat kost een hond eigenlijk in totaal?’. Het zijn allemaal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voor je de beslissing maakt.

Fotocredits
Headerfoto: Marcus Löfvenberg - Unsplash

Bron: Wetenschap in Beeld