Ga naar de inhoud
Liefde voor je huis

DIY: maak je eigen heerlijk ruikende interieurspray

Interieursprays zijn ideaal om je huis áltijd lekker te laten ruiken. Maar wil je graag een spray zonder gekke stofjes die helemaal niet goed voor je zijn, dan is deze DIY voor jou. En het is zó simpel!

Dit heb je nodig:

  • Etherische olie naar keuze
  • Gedistilleerd water
  • Sprayflesje
  • Alcohol (wodka is hier perfect voor, omdat die het minst sterk ruikt)  
  • Eventueel een etiket

Stap 1

Vul de helft van het flesje met gedistilleerd water, de andere helft met wodka. De wodka is echt nodig, omdat water en olie niet mixen. Door de alcohol toe te voegen mixt het een stuk beter. Daarnaast kiezen we voor wodka, omdat deze alcohol de minst sterke geur heeft.

Je kunt ook voor kraanwater kiezen, alleen dan gaat je spray een stuk minder lang mee en moet je vaker een nieuwe spray maken.

Stap 2

Nu is het tijd om je interieurspray ook echt lekker te laten ruiken. Doe dit door 15 tot 30 druppels etherische olie toe te voegen aan je mix. Je kunt natuurlijk kiezen voor een lekkere geur die je gewoon in een flesje kunt krijgen. Maar, je kunt ook verschillende geuren mixen.

Stap 3

Je spray is nu al klaar! Je kunt, als je wil, nog een mooi label maken en deze op je sprayflesje plakken. Schud goed voor elke keer dat je hem gebruikt, dan mixt de essentiële olie goed met het water en ruikt je kamer weer lekker fris.

Probeer ook deze geuren eens:

Pumkin spice:
3 druppels kaneel essentiële olie
3 druppels gember essentiële olie
3 druppels kardamom essentiële olie
5 druppels wilde sinaasappel olie
5 druppels kruidnagel essentiële olie

Bloemen:
5 druppels lavendel
Bloemen naar keuze
Gedroogde kruiden naar keuze

Door bloemen en kruiden in je sprayflesje toe te voegen, ruikt het niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens superleuk uit! Kies bijvoorbeeld voor lavendel met rozemarijn, of rozen met salie. 

Citrus blend:
4 druppels grapefruit essentiële olie
4 druppels citroen essentiële olie
4 druppels limoen essentiële olie
8 druppels sinaasappel essentiële olie

Wist je dat sommige etherische oliën een antibacteriële werking hebben? Zo haal je ook nog eens wat bacteriën uit de lucht met je zelfgemaakte spray!

Fotocredits: