RTL Wonen

Dit betekent het als de bladeren van je kamerplant geel zijn

24 april 2022 07:16

We zijn gek op kamerplanten. Hoe groener, hoe beter! Maar... wat nou als de bladeren opeens geel kleuren? Dat is meestal geen goed teken, maar wat betekent het en wat kun je er tegen doen? We zochten het uit:

Uiteraard hoeven afwijkende kleuren niet altijd te duiden op slecht nieuws. Er zijn genoeg planten met roze, witte, gele en zelfs rode vlekken, strepen of patronen op de bladeren. Hoort gewoon! Maar als je je plant groen hebt gekocht en hij wordt langzaamaan geler en geler, dan is er iets aan de hand waar je plant niet echt blij van wordt. En wij in dat geval ook niet!

Mocht je plant geel kleuren, check je plant en de omgeving dan even op de volgende punten:

Het vochtgehalte van de potgrond

Door de grond van je plant te controleren word je een stuk wijzer. Heeft de plant te veel water gekregen of juist te weinig? Houd dit goed in de gaten! Is de grond te droog? Geef de plant gauw wat water, maar geef ‘m zeker niet te veel in één keer. Is de grond juist te vochtig, giet het eventuele overtollige water weg, laat de plant even rusten of voeg eventueel verse potgrond toe.

Extra tip: controleer die grond niet alleen door er naar te kijken, of alleen de bovenkant van de aarde te voelen, maar steek je vinger op z’n minst een paar centimeter in de grond. Soms voelt de bovenkant van de aarde namelijk droog aan, maar blijkt de laag daaronder juist goed vochtig te zijn, of erger nog: soms verdrinken de wortels in het overtollige water op de bodem. Check daarom ook altijd de bodem van de pot om te zien of er geen laagje water is achtergebleven.

Standplaats: te donker of te licht?

Verkleuring van de bladeren kunnen ook wijzen op een tekort of juist een teveel aan zonlicht. Zoek daarom specifiek voor jouw plant op hoeveel daglicht je plant nodig heeft en pas eventueel de standplaats aan. Het kan namelijk zomaar betekenen dat je plant al die tijd op een te donkere of juist te lichte plek heeft gestaan.

 

Beestjes, schimmel en ziektes

Soms zit het probleem ‘m ook in bezoek van buitenaf. In dit geval bijvoorbeeld bladluis, schimmels of andere ziektes. Controleer de bladeren (ook de onderkant!) van je planten dan ook geregeld. Zie je zwarte of witte stipjes op de bladeren, dan is de kans groot dat je te maken hebt met schimmel of ongedierte.

Heb je geen idee met wat voor soort ongedierte of ziekte je te maken hebt? Maak dan een duidelijke foto van je plant en van de schade en ga hiermee naar een tuincentrum. Zij kunnen je het beste adviseren over wat je hier het beste mee kunt doen.

Op de tocht of niet?

Vooral tropische planten houden natuurlijk niet van kou en kunnen soms een flinke klap krijgen wanneer ze op de tocht staan. Heb je een tropische topper in huis, zoals de kokospalm of de paradijsvogelbloem, dan moet je de plant vooral niet op de tocht zetten.

Plantenvoeding

Soms kan je plant wel een extra steuntje in de rug krijgen in de vorm van plantenvoeding, want ook een tekort aan juiste voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat je plant geel kleurt.

Fotocredits:

 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie en tips!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore