Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Zonde om elk jaar een nieuwe kerstboom te kopen? Recycle dan een kerstboom

Eigenlijk best wel zonde: je koopt elk jaar een kerstboom, die je een paar weken later weer bij het grofvuil zet. Dat kan anders, door een kerstboom te adopteren of te recyclen! We zetten verschillende manieren op een rij én tuinexpert Tom geeft tips over hoe je dit het beste aanpakt.

Kerstboom adopteren

Door het adopteren van een kerstboom belandt je boom niet in een verbrandingsoven, maar gewoon weer lekker terug in de natuur. De kerstboom wordt na jouw gebruik namelijk weer terug geplant.

Dit kan omdat de geadopteerde kerstbomen op een speciale manier worden gekweekt. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en hormonen. Een stuk beter voor het milieu dus. 

Gehecht aan boom

Ben je toch een beetje gehecht geraakt aan de boom? Zorg er dan voor dat je je boom met een uniek nummer registreert. Op deze manier kun je het jaar erop gewoon weer dezelfde boom in huis halen. Zo keert de boom iedere decembermaand weer terug in hetzelfde huis of bij hetzelfde gezin. Ideaal, extra bijzonder én goed voor de natuur. 

Bij deze aanbieders kan je een kerstboom recyclen of adopteren:

Ook is er een biermerk waarbij de naalden van de bomen gebruikt worden om nieuwe dranken van te maken. Wanneer je de boom naar een van de recycle-punten brengt, krijg je er ook nog een biertje voor terug!

Nep
Een duurzame Kerst?
Nep of echt? Zo ga je voor een duurzame kerstboom

Inleveren bij gemeenten

Er zijn steeds meer gemeenten waar je bomen kunt inleveren om ze vervolgens te recyclen. Hier maken ze dan compost van of ze gebruiken de takken als bedekkingsmateriaal. Zoek dus vooral even uit welke opties jouw gemeente te bieden heeft.

3 manieren om zelf een boom te recyclen

In eigen tuin: Heb je zelf een tuin waar je de boom wel kwijt kan? Maak daar dan zeker gebruik van. Dit kan wel alleen als het een gezonde boom is dit tijdens de periode dat 'ie binnen stond goed is verzorgd. Bovendien moet 'ie natuurlijk een kluit hebben. 

Takken hergebruiken: Haal alle takken van de boom en gebruik de naalden als een bescherming voor je planten in de tuin wanneer het hard vriest. Leg deze takjes daarom in de borders van de tuin.

Geurzakjes: Kan je geen genoeg krijgen van die heerlijke dennengeur? Stop de naalden dan in een stoffen zakje om een fijn geurzakje te maken voor in de kledingkast of het toilet. 

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo houd je de boom gezond

De boom is vaak nog terug te planten wanneer deze niet al te lang binnen heeft gestaan, want het zijn natuurlijk niet de ideale omstandigheden voor een boom om in een warm huis te staan. Zet hem na de kerstdagen dus liever meteen terug in de aarde.

Naast de verwarming is niet de ideale plek om de boom neer te zetten. Bij vloerverwarming is het dan ook handig om de boom op een tafeltje te plaatsen om 'm te beschermen tegen de warmte en droogte. Verder is het belangrijk om de boom zo nu en dan water te geven.

Verplaats je de boom naar buiten? Laat hem dan het liefst eerst wennen aan de koudere temperaturen door hem eerst een tijdje in de schuur te zetten. Zodra je hem écht terug in de grond zet is het goed om de boom op een beschut plekje te zetten en dus niet in de volle zon.

Fotocredits:

Dit is een artikel van