Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waarom je de vuile vaat niet moet afspoelen voor je het in de vaatwasser zet

We hebben goed nieuws voor je: vuile vaat kun je namelijk beter niét afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet. Ja, dat lees je goed! Laat die jusvlek of saus dus maar lekker zitten.

Er bestaat nog wel eens discussie over: moet je de vaat nou afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet, of beter niet en kun je het apparaat al het werk laten doen? Dat laatste is het geval. Sterker nog, het is zelfs beter om de borden in de meeste gevallen niet af te spoelen. Hoe dat zit leggen we je uit. 

Waarom je vuile vaat niet moet voorspoelen

Geloof het of niet, maar de vaat móet juist vuil zijn als je wil dat je vaatwasser z'n werk goed doet. Bij te veel schone borden kunnen de enzymen van het vaatwasblokje namelijk nergens aan vastkleven. Het is dus helemaal niet nodig om alles voor te spoelen.

Bovendien: uit onderzoek blijkt dat servies dat van tevoren is afgespoeld helemaal niet schoner wordt dan vuile vaat die direct in de vaatwasser worden gezet. 

Grote stukken zoals stronken broccoli of stukjes aardappel moet je natuurlijk wel even van je bord schrapen, anders raakt de boel verstopt. 

Moet
Lees ook
Moet je de vaatwasser nou wel of niet openzetten als het programma klaar is?

Fotocredits:

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: