Ga naar de inhoud
Huishouden

Met deze simpele truc zal je nooit meer huilen tijdens het snijden van een ui

Krijg jij al bijna brandende en tranende ogen zodra je een ui ziet? En is het al helemaal huilen geblazen zodra je een ui aansnijdt? Dan hebben we een supertip voor je! Want met dit trucje zul je nooit meer huilen tijdens het koken!

Wanneer je een ui aansnijdt, komt er direct zwavel vrij wat erg scherp aan je ogen voelt en zelfs voor tranen kan zorgen. Er zijn al verschillende trucjes bekend die het tranen zouden verminderen. Denk aan een slok water in je mond houden tijdens het snijden, of zelfs een broodkorst onder je bovenlip houden… Maar bij ons lost dat in ieder geval niks op. Maar de onderstaande truc dus wel:

Nooit meer tranen

Voor je de ui gaat ontvellen en snijden is het belangrijk eerst het deel van de ui te verwijderen dat je zo laat tranen. De oorzaak ligt namelijk in de kern van de ui, en die haal je weg door onderaan (daar waar die kleine uitgedroogde wortels uitkomen) een plakje af te snijden. Wanneer je dat hebt gedaan zul je in het midden van de ui een wortelkern zien zitten. Deze wortel kun je er met je mespunt heel gemakkelijk uit wippen of wanneer de wortel wat groter is kun je de kern er in z’n geheel uitsnijden. Gooi deze kern weg en ontvel en snijd de ui vervolgens zoals je altijd gewend bent, maar dan zonder tranen met tuiten!

Is het je nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan deze YouTube tutorial.

Voor ons is de bovenstaande tip een supertip (wij hebben nooit meer last van tranende ogen tijdens het snijden van een ui). Maar er zijn ook mensen die zweren bij de volgende tips:

  • Zet de afzuigkap aan zodat het zwavelgas van de uien meteen naar de afzuigkap gezogen wordt. Hierdoor hebben je ogen er minder last van.
  • Maak je mes en je snijplank vochtig. Op deze manier reageert de zwavel eerst op het vocht van je mes en niet op het vocht in je ogen.
  • Steek een waxinelichtje aan en zet die in de buurt van je snijplank. Zo wordt de zwavel direct opgebrand voordat het je ogen bereikt.
  • Extra tip: zorg er sowieso voor dat je met een scherp mes snijdt. Als je met een bot mes snijdt kneus je de ui, waardoor er extra veel zwavel vrijkomt.

Fotocredits
Headerfoto: Pixabay
Foto 1: Webvilla - Unsplash

Bron: Eigen Huis & Tuin
Meer over