Liefde voor je huis

5 tips om je kleine woonkamer groter te laten lijken

26 november 2020 07:11

1. Meubels op pootjes

Eerder verklapten we al dat je het best kunt kiezen voor een bank op pootjes, als je klein woont. Hierdoor creëer je namelijk luchtigheid en een gevoel van ruimte, doordat de bank minder log oogt. Bovendien: hoe meer vloer je ziet, hoe beter. Ga daarom ook voor een vitrinekast op ranke pootjes.

2. De juiste verlichting

Daglicht is het allerbelangrijkste. Benut dit dan ook zo optimaal mogelijk door je ramen vrij te houden of te kiezen voor transparante gordijnen die voldoende licht doorlaten. Benadruk dit met spiegels en glimmende materialen, die dankzij reflectie jouw kleine woonkamer nog groter laten lijken.

Is jouw huis niet gezegend met veel ramen? Los dit dan op met lampen, het liefst verschillende soorten die elk een ander gedeelte verlichten. Van een plafondlamp tot een bureaulamp. 

Tip: door een staande lamp naar boven te richten, lijkt het plafond hoger.

3. Slimme meubels

Als je niet veel plek hebt, moet je slimme keuzes maken. Multifunctionele meubels zijn daarbij ideaal. Zo kan een krukje dienen als zitplek, decoratie én bijzettafel. Ook zijn er banken met onderin een opbergruimte. 

Wil je graag een tafel om aan te eten? Ga dan voor een inklaptafel of bevestig een plank aan de muur die je open en dicht kunt klappen.

4. Balans in kleuren

Niet alleen lichte kleuren zorgen voor een ruimtelijk gevoel, maar ook rust is belangrijk. Te veel felle kleuren, accessoires of troep leiden alleen maar af. Dat betekent echter niet dat je alleen maar wit en pasteltinten mag gebruiken. Balans is het sleutelwoord. Laat een rustige basis, zoals grijsblauw, overheersen en vul dit op een subtiele manier aan met maximaal drie andere accentkleuren.

5. Gebruik je muren

Je las het al: hoe meer vloer je ziet, hoe beter. Maak daarom ook gebruik van je muren. Van een muurplankje tot een decoratief rekje. Dit scheelt al veel ruimte.

Tip: wil je een grote bank of kast minder op laten vallen? Schilder de muur dan in dezelfde kleur als het item. Hierdoor valt het meubelstuk als het ware weg tegen de muur.

Fotocredits
Headerfoto: Kam Idris - Unsplash

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore