Ga naar de inhoud
Liefde voor je huis

5 planten die je helpen ontspannen

Er zijn genoeg manieren om ontspanning te vinden. Zo kun je naar de sauna gaan, neerploffen in een massagestoel of uitwaaien op het strand. Maar wist je ook dat je thuis gemakkelijk ontspanning kunt vinden? Met deze planten!

1. Munt

Van munt kun je een lekker kopje verse muntthee maken, maar je kunt er nog veel meer mee! Munt zou namelijk je stresslevel verlagen. Uit onderzoek van Wheeling Jesuit University blijkt dat ruiken aan de plant je frustratiegehalte verlaagt en je alertheid verhoogt. Maar munt heeft nog meer voordelen! Het zou je hersenen een shotje serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, geven. Hierdoor voel je je minder neerslachtig.

2. Aloë Vera

Aloë Vera geeft ’s nachts zuurstof af. Dit helpt je te slapen als een roosje. Op deze manier vermijd je slapeloosheid, waardoor je ook minder stress hebt.  Extra voordeel: de plant is super gemakkelijk te stekken en heeft weinig zorg nodig.  

3. Jasmijn

Naast het feit dat jasmijn er lekker vrolijk uitziet, helpt het je ook ontspannen. Volgens de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf werkt de plant rustgevend en kalmerend. Ruik een keer aan deze lekker geurende plant en ervaar minder stress.

4. Lavendel

Bij lavendel denk je misschien al snel aan wasmiddel of parfum. Maar de geur van lavendel is nog ergens anders goed voor. Volgens hoofdonderzoeker Hideki Kashiwadani van de universiteit van Kagoshima helpt het je ontspannen. De geurstoffen prikkelen de reukzenuwen in de neus en geven een signaaltje aan de hersenen door.

5. Basilicum

Basilicum alleen eten? Zonde! De plant heeft veel meer functies. Basilicum helpt je tot rust komen door het stofje linalool dat de plant bevat. Het is een stofje met een ontspannende werking, blijkt uit dit onderzoek.

Fotocredits: