Ga naar de inhoud
Klussen

Dit gereedschap moet je als beginnende klusser zeker in huis hebben

Als beginnende klussers is het belangrijk dat je een goed starterspakket in huis hebt. Je hoeft geen ingewikkelde klusspullen in huis te hebben, want deze zijn vaak voor de meer ervaren klusser. Maar wat hoort er eigenlijk in een starterspakket?

De basisuitrusting van een beginnen de klusser moet bestaan uit een paar goeie klusspullen. Met een basisuitrusting kom je al een heel eind. Investeer in goeie klusspullen, deze gaan vaak je hele leven mee.

 • Potlood
  Je hoeft geen bijzonder kluspotlood aan te schaffen, maar zorg dat er wel altijd een goed potlood in jouw kluskist zit. Zo heb je er altijd eentje bij de hand om streepjes te zetten voor de afmetingen of de afmetingen op te schrijven.  
 • Meetlat
  Kies voor een rolmaat. Deze zijn een stuk functioneler dan een meetlat zelf. De gewenste afmeting is 5 meter. Zo kun je ‘m in huis ook nog gebruiken.  
 • Hobbymes
  Een uitschuifbaar hobbymes is overal goed voor en mag zeker ook niet ontbreken. Zo kun je gemakkelijk wat dingen op maat snijden.  
 • De hamer
  Er zijn veel soorten, maar de hamer die in het starterspakket zit is een rechte hamer met een houten steel. Het gewicht is vaak 400 gram en staat vermeld op de hamerkop.  
 • De zaag
  Schaf een eenvoudige handzaag aan. Als beginnende klusser is deze simpele versie genoeg.
 • De schroevendraaier
  Of liever gezegd ‘schroevendraaierS’. Aangezien er zoveel verschillende schroeven bestaan heb je aan één standaard schroevendraaier zeker niet genoeg. Het minimale aantal is drie. Je hebt nodig: een kleine schroevendraaier met een blad van 3mm voor kleine elektrische apparaten en schakelaars, een ‘gewone’ schroevendraaier met een blad van 7 of 8 mm en de kruiskopschroevendraaier. Iets te veel voor jou? Er zijn verschillende schroevendraaierpakketten beschikbaar die één handvat hebben met verschillende losse koppen. Nog handiger!
 • Schroeven en pluggen
  Koop schroeven en pluggen in maatje 8. Dit is de meest gangbare maat in het klussen. Zo weet je vaak zeker als beginnende klusser dat jouw schroevendraaier en boormachine samen gaan met je schroef.   
 • Spijkers
  Zorg voor een aantal kleine spijkers en wat grotere. Zo kun je hier ook alle kanten mee op. Spijkers zijn handig om kastjes in elkaar te zetten tot het ophangen van je schilderij: altijd in huis hebben dus. 
 • Tang
  Een tang is ook overal handig voor. Je hebt eigenlijk twee tangen nodig in je starterspakket: een combinatietang en een waterpomptang. Kies niet de goedkoopste optie, deze kunnen de minste kracht aan. De combinatietang kan meerdere klussen aan en met de waterpomptang kun je goed kracht uitoefenen om bijvoorbeeld dingen stevig aan te draaien.   
 • Accuboormachine
  Eigenlijk mag een accuboormachine ook niet ontbreken in het basispakket. Je kunt met de boormachine namelijk gemakkelijk mee schroeven. Zorg dat je bij je accuboormachine een setje boortjes hebt (metaalboortjes 2-10mm). Met deze boortjes kun je goed in hout boren. Daarnaast heb je ook een setje bitjes nodig, dit zijn de uiteindes die je op de boor zet wanneer je schroeven in de muur of plank wil boren. Zorg dat je twee setjes bitjes hebt, PZ1 en PZ2.    

Tijd om aan de slag te gaan!

Fotocredits
Headerfoto: Barn Images - Unsplash

Tekst
Annemiek Lenting