Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

3 tips om te voorkomen dat jouw planten bevriezen in de winter

Wanneer het buiten kouder en kouder wordt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw plantjes veilig zijn en niet bevriezen. Zorg ervoor dat je vóór de eerste vorst de planten in je tuin op de juiste manier hebt beschermd tegen de kou.

Tip 1: Naar binnen

Heb je potten met vorstgevoelige planten? Zet deze dan binnen neer. Zet ze niet meteen in de woonkamer, maar op zolder, in de garage of in het schuurtje. Zo zorg je ervoor dat je planten niet kapot vriezen. Zodra de vorst voorbij is en het weer iets warmer wordt kunnen je planten weer lekker naar buiten.

Tip 2: Tuinafval

Bescherm de planten in je borders door ze te bedekken met tuinafval. Je kunt de planten afdekken met bijvoorbeeld een laag compost of bladeren. Op deze manier voorkom je bevriezing en bevorder je juist de groei van de planten. Door de extra bodemlaag die de planten nu hebben kan de vorst minder gemakkelijk bij de wortels komen. Op deze manier bevriezen de wortels niet. 

Tip 3: Afdekfolie

Planten die niet winterhard zijn of half winterhard zijn en niet naar binnen kunnen, kun je het beste afdekken (zowel de potten als de planten zelf) wanneer het gaat vriezen. Je kunt dit doen met noppenfolie, vliesdoek of afdekhoezen. Op deze manier kan de directe vrieskou de planten niet bevriezen. Dit zorgt ervoor dat de knoppen van jouw planten niet kapot kunnen vriezen. Ga je jouw planten bedekken met folie of hoezen? Zorg dan wel dat je planten goed droog zijn, anders kunnen je planten gaan schimmelen en rotten.

Fotocredits
Headerfoto: Hunter Harmon - Pexels

Tekst
Annemiek Lenting

Bron: Eigen Huis & Tuin