Ga naar de inhoud
Doe het zelf

Zo weet je of je vloer geschikt is voor vloerverwarming

Lekker met een kopje thee in een zachte pyjamabroek op de bank, met als extraatje je voeten op een warme vloer. Klinkt heerlijk toch? Maar als je vloerverwarming wilt, moet je wel eerst weten of je vloer daar wel geschikt voor is. Hoe je daarachter komt? Wij vertellen het je!

Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de warmte rond kan gaan, zodat het zoveel mogelijk wordt afgegeven aan het oppervlak waar jij op loopt. Maar sommige vloeren hebben een isolerende werking, waardoor de warmte van de vloerverwarming er niet doorheen kan. Zo stook je eigenlijk voor niks. Welke vloeren zijn wél geschikt?

Betonvloer

Betonvloeren zijn perfect in combinatie met vloerverwarming. De warmte kan met beton goed worden doorgegeven aan je huis.

Gietvloer

Heb je een gietvloer? Dan kun je ook prima vloerverwarming leggen. Extra voordeel: een gietvloer heeft een egale structuur, waardoor het super aantrekkelijk is om lekker met je blote voeten op de verwarmde vloer te lopen. Leg alleen geen vloerverwarming bij een epoxy gietvloer, die is over het algemeen niet geschikt. 

Keramische vloer

Bij een keramische vloer kun je gerust vloerverwarming leggen. Wees hierbij wel voorzichtig met de voegen van de vloer. Je wil niet dat je vloer gaat barsten door de verwarming.

Niet geschikt voor vloerverwarming

Helaas zijn niet alle vloeren perfect voor vloerverwarming. Heb je een houten vloer, een laminaatvloer of een tapijtvloer, dan is het goed om nog een extra keer na te denken voordat je al wegdroomt bij warme voeten. Deze vloeren zijn allemaal niet zo geschikt voor vloerverwarming, omdat ze vaak te goed isoleren. Bij alle drie de vloeren heb je gelukkig uitzonderingen die wél geschikt zijn voor vloerverwarming. Zoek eerst goed uit of dit bij jouw vloer ook wel het geval is.

Fotocredits
Headerfoto: GettyImages

Tekst
Julia Dilissen