Ga naar de inhoud
Huishouden

4 manieren om je diepvries snel te laten ontdooien

Het zal nooit onze hobby worden, maar toch moet het gebeuren en kun je het maar beter niet te lang uitstellen: de diepvries (of koelkast) ontdooien. Hoe je dit het makkelijkst én snelst doet? We leggen het je uit:

Belangrijk

De belangrijkste reden waarom mensen hun diepvries ontdooien is wanneer er ijsvorming is ontstaan, of wanneer je je koelkast wil vervangen natuurlijk. IJsvorming in je vriezer is niet alleen vervelend omdat het veel ruimte in kan nemen, ook is het nog eens ongunstig voor je portemonnee (en het milieu). Want elke 2 millimeter aan ijsophoping in je vriezer zorgt voor 10% meer energieverbruik. Genoeg redenen om je vriezer geregeld ijsvrij te maken dus!

Zo ontdooi je je vriezer in 6 stappen (op de normale manier)

Maar eerst is het misschien handig nog even de traditionele manier van het ontdooien van je vriezer door te lopen.

1. Schakel de vriezer uit met de uitknop en/of trek de stekker uit het stopcontact.
2. Haal de vriezer helemaal leeg en bewaar de diepvriesproducten tijdelijk ergens waar het ondertussen koel kan blijven. Denk aan een koelbox, koelbox of natuurlijk het beste: een andere vriezer.
3. Leg onderin een handdoek om het water op te vangen.
4. Wacht tot al het ijs los is gekomen. Je kunt grote stukken ijs eventueel losmaken met een houten spatel, maar doe dit wel met beleid, want koelelementen zijn erg kwetsbaar.
5. Droog het vriesvak met een handdoek.
6. Doe de vriezer weer aan en stop uiteraard ook de diepvriesproducten weer in de vriezer.

Duurt dit te lang? Zo versnel je het ontdooien

Heb je geen tijd en zin om te wachten tot het ijs is ontdooid? Dat begrijpen we heel goed. En ook je bevroren producten kunnen natuurlijk niet al te lang buiten de vriezer liggen. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet die het ontdooien van je vriezer wat versnellen. 

1. Pan kokend water
Plaats een pan met kokend water op een onderzetter onderin je vriezer. Sluit vervolgens de deur zodat de hete damp in de vriezer blijft en het dooiproces versnelt.

2. Lade vullen met heet water
Heeft je vriezer lades en past daar geen pan in? Vul de lade dan met een laag heet water en sluit vervolgens de deur.

3. Ventilator
Zet een ventilator voor de vriezer en laat ‘m naar binnen blazen. Let hier wel goed op dat je ‘m niet te dichtbij de vriezer zet, anders kan de ventilator misschien nat worden en dat zorgt voor kortsluiting.

4. Ontdooispray
Gebruik een speciale ontdooispray om het dooiproces te versnellen.

Fotocredits:

Bron: