Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Waarom je eigenlijk altijd met je raam open zou moeten slapen

Als je niet goed kunt slapen, zijn er een aantal dingen die wellicht kunnen helpen. Zo bevorderen bepaalde planten je nachtrust (hallo urban jungle!), maar wist je ook dat het gezond is om met het raam open te slapen?

Je brengt al gauw ruim acht uur per dag in je slaapkamer door, dus het is belangrijk om goed te ventileren. Zeker als het een kleine ruimte is en je met z'n tweëen slaapt. Niet alleen om een muffe lucht tegen te gaan, maar het is ook beter voor je gezondheid. 

Verhoging kooldioxide

Wanneer je ademhaalt, neemt de concentratie kooldioxide toe. En als je alle ramen en deuren dicht laat, hoopt deze concentratie zich alleen maar op. Dat heeft invloed op je gemoedstoestand. Zo laat Jelle Laverge van de Universiteit van Gent aan het NRC weten: "Slapen met het raam open gaf aanleiding tot kortere maar diepere slaap met een beter uitgerust gevoel de dag erna."

Een Deens onderzoek uit 2016 komt tot dezelfde conclusie. Deelnemers die sliepen bij lagere koolstofdioxideconcentraties voelden zich de volgende morgen minder slaperig en konden zich beter concentreren. Ze presteerden zelfs beter in logischdenkentestjes.

Opengooien dat raam dus!

Fotocredits:
Headerfoto: Mensroom - Unsplash

Bron: Eigen Huis & Tuin
Meer over