Kamerplanten

Dit is de reden waarom je kleine vetplantjes soms de hoogte in groeien

30 januari 2022 19:34 Aangepast: 31 januari 2022 11:04

Je let even niet op en je kleine bloemvormige vetplantje is opeens enorm lang geworden en helemaal uit proportie! Herkenbaar? We leggen je uit waar dit door komt, hoe je het kunt voorkomen én hoe je het kunt oplossen.

Het is ons al meerdere keren overkomen dat we een klein bloemvormig vetplantje (zoals hieronder) voor op het nachtkastje kochten, en een paar weken later was ‘ie opeens niet zo klein en schattig meer. Wat was er aan de hand? Het vetplantje blijkt opeens de hoogte in gegroeid met vreemde uitschieters aan de zijkant én op sommige plekken verkleurd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hier blijkt echter een heel simpele reden achter te zitten die dus ook heel gemakkelijk is te voorkomen. Eén woord: licht!

Vetplantjes zijn planten die maar weinig water nodig hebben en ook heel langzaam groeien. Tenzij… de plantjes te weinig licht krijgen. In dat geval gaan ze zo naarstig op zoek naar licht, dat ze opeens enorm hard groeien in de hoop meer licht te krijgen. In officiële termen spreek je hier van etioleren.

De hoogte in

Vetplanten schieten dus de lucht in wanneer ze niet genoeg daglicht krijgen. Eerst zul je merken dat het plantje een beetje één kant op groeit naar een lichtbron, vaak richting het raam dus. Daarna zal de plant verder en verder de hoogte in groeien en zal er steeds meer ruimte tussen de blaadjes komen en zal zijn oorspronkelijke vorm al gauw veranderen. De blaadjes worden vaak kleiner en lichter van kleur, zoals je hieronder ziet.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit gebeurt overigens vooral bij vetplanten die binnen staan, maar het komt ook voor bij vetplanten die buiten staan wanneer ze te veel in de schaduw staan.

Is dit erg?

Uiteraard zien vetplanten er veel beter en gezonder uit wanneer ze wel gewoon genoeg zonlicht krijgen en in proportie blijven. Maar is het ook erg? Jawel, want als planten er ongezond uitzien, dan zijn ze dat ook. Als ze echt niet genoeg zonlicht krijgen gaan ze ook veel sneller dood.

Wat doe je er tegen?

Allereerst is het natuurlijk het beste om het vetplantje op een plek te zetten waar genoeg zonlicht is, vaak in de woonkamer bijvoorbeeld. Heb je een donkere slaapkamer? Zet ‘m daar dan sowieso niet neer!

Is het al te laat en begint je vetplantje al de hoogte in te groeien en te verkleuren? Dan kan ‘ie helaas niet meer terug groeien naar z’n oude formaat. Er bestaat echter wel een manier om je uit proportie gegroeide vetplant een nieuw leven te geven door ‘m te stekken. Hoe dat precies in z’n werk gaat? Dat wordt in de video hieronder uitgebreid uitgelegd én voorgedaan! Succes!

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore