Liefde voor je huis

5 voorwaarden waar een goede werkplek aan moet voldoen

25 september 2020 15:13

Natuurlijk is het zo nu en dan lekker om met de laptop op de bank te ploffen, maar als je écht productief wil zijn, is een eigen home office essentieel. Wil je weten waar je jouw bureau het best neer kunt zetten? Aan deze vijf voorwaarden moet een goede werkplek voldoen.

1. Let op juiste verlichting

Een goed verlichte werkplek is stap één. Voldoende (dag)licht zorgt er namelijk voor dat je een stuk productiever bent en het is beter voor je ogen. Zet je bureau daarom het liefst in de buurt van een raam of in een lichte kamer. Let op: ook al klinkt het leuk om tijdens het werk naar buiten te kunnen turen, ga niet recht voor een raam zitten. Hierdoor kijk je namelijk tegen het licht in, waardoor je gaat knijpen met je ogen en je sneller vermoeid wordt. 

Als het in huis tijdens de winterdagen wat donkerder is, biedt een bureaulamp uitkomst.

2. Een behaaglijke temperatuur

Dé precieze perfecte temperatuur is voor iedereen anders, maar over het algemeen werk je het best in een ruimte waar het tussen de 19 en 21 graden is. Als het te koud is, heeft je lichaam namelijk energie nodig om zich op te warmen en als het te warm is, word je sneller vermoeid.

3. Een goede luchtvochtigheid

Heb je weleens last van branderige ogen en hoofdpijn op je werkplek? Dan kan dat komen omdat de lucht te droog is. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Dit percentage kun je opkrikken door een bakje water op de verwarming te zetten. Liever een meer stijlvolle oplossing? Ga dan voor een aantal weelderige kamerplanten. Sfeervol én gezond. 

4. Een juiste werkhouding

Nu je jouw perfecte plekje in huis gevonden hebt, is het tijd om je bureau op de juiste manier in te richten. De hoogte van het blad, het beeldscherm én je bureaustoel zijn daarbij erg belangrijk. Houd je daarom aan de volgende richtlijnen:

  • Stel de hoogte van je stoel zo in dat  dat je knieën in een hoek van 90° staan en je voeten plat op de grond staan. Heb je geen verstelbare stoel en is je stoel te hoog, dan kun je kiezen voor een voetensteun ter verhoging.
  • Zet de tafel op ellebooghoogte.
  • Stel de bovenkant van je beeldscherm af op ooghoogte.
  • De afstand tot het scherm is minimaal één armlengte.

5. Houd het opgeruimd

Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Losslingerende pennen, notitieblaadjes of andere troep zorgen ervoor dat je je minder goed kunt concenteren. Houd je bureau daarom zo netjes mogelijk.

Fotocredits
Headerfoto: Rawpixel - Unsplash
Foto 1: Jessica Arends - Unsplash

Tekst:
Lotte Wullems

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore