Ga naar de inhoud
Huishouden

Iedereen test de rookmelder te weinig. Jij ook?

Bij veel mensen staat brand in huis in het lijstje van ergste dingen die een mens kan overkomen. Gelukkig helpen rookmelders bij het voorkomen hiervan door tijdig een hard geluidsignaal te laten horen en zo te waarschuwen bij brand in huis.

De reden

Het is belangrijk om de rookmelders te testen. De batterijen die in het apparaat zitten, kunnen leeg raken. Niet alleen vanwege de levensduur van de batterij is belangrijk om de rookmelder regelmatig te testen. Het apparaat kan ook stuk raken. Een rookmelder gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee.

Manier

Je kunt een rookmelder op twee manieren testen. De meest gebruikte methode is het indrukken van de testknop op het apparaat. Je hoort dan een harde piep voor een aantal seconde. Wil je zeker weten of jouw rookmelder het goed doet? Dan kun je testen met een speciale rookspray.

Frequentie

De rookmelder moet je minimaal één keer per maand testen. Het is handig om dit de eerste maandag van de maand te doen. In het hele land wordt dan ook het luchtalarm getest. Zo word je er iedere maand aan herinnerd om thuis ook het alarm te controleren.

Fotobron

Headerfoto: Hossam M. Omar - Pexels

Bron: Eigen Huis & Tuin