Ga naar de inhoud
Liefde voor je huis

6 vragen die je jezelf moet stellen voordat je iets nieuws koopt

Heb jij meubels en accessoires vaak al gekocht voor je er erg in hebt om er vervolgens thuis achter te komen dat het eigenlijk toch niet echt nodig was? (En wordt je partner daar onderhand al een beetje gek van?) Wellicht is het dan handig bij je volgende aankoop eerst even de volgende zes vragen aan jezelf te stellen:

1. Heb ik het echt nodig?
Natuurlijk zijn wij interieurliefhebbers een ster in het altijd paraat hebben van een reden om iets toe te voegen aan het interieur. Maar probeer eens echt realistisch na te denken en jezelf af te vragen of dat kussentje, plaid of fruitschaal nou echt nog wat toevoegt of dat je er eigenlijk al genoeg van hebt.

2. Waar komt het te staan?
Voordat je iets koopt moet je alvast bepalen waar het komt te staan. Goed, als je een bank koopt weet je waarschijnlijk al dat het voor de woonkamer is bedoeld in tegenstelling tot een bijzettafeltje wat in praktisch elke ruimte kan staan. Maar dan nog moet je eerst bepalen hoe je het precies neerzet en belangrijker nog...

3. ...Past het eigenlijk wel?
Het klinkt zo simpel, maar meten is weten! Check eerst even de afmetingen van die kast, het tafeltje of die enorme spiegel voor je het koopt. Je moet namelijk niet alleen weten of het (qua afmetingen) wel in je huist past, maar bijvoorbeeld ook of het eigenlijk wel door de deur of het raam past!

4. Matcht het bij de rest van mijn interieur?
Niet alleen moet je weten of het qua formaat wel in je huis past, ook is het belangrijk om even na te gaan of het bij de stijl past. Uiteraard hoef je hierbij echt geen regeltjes of handboek te volgen, sterker nog: het mixen van verschillende stijlen is juist leuk. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Als het voor jou écht buiten de boot valt, dan haal je het waarschijnlijk ook snel weer weg.

5. Vind ik het geweldig of gewoon ‘wel leuk’?
Heb je net als wij het probleem dat je dingen al gauw mooi of leuk vindt? Pas daar mee op, want dan kan het nog wel eens gebeuren dat je alles ook gelijk wil hebben of kopen. Probeer daarom voordat je de aankoop doet even na te gaan of je het item echt geweldig vindt of gewoon ‘wel leuk’? Als je echt keuzes moet maken, koop het dan alleen bij de eerste optie.

6. Is de prijs redelijk?
Winkels hanteren soms vreemde regels wat betreft de prijzen van meubels en accessoires. €39 voor een geurkaars tegenover €15 voor een superchic ogend bijzettafeltje. Om nog maar te zwijgen over de prijzen die worden gehanteerd voor meubels die zogenaamd vintage en uniek zijn maar ondertussen bij half Nederland in huis staan. Daarom is het wel zo handig om eerst even research te doen naar wat een redelijke prijs is voor het item dat je wil gaan kopen en wat er nog meer voor die prijs of zelfs minder te koop is. Hier kun je namelijk echt veel mee besparen.

Fotocredits

Headerfoto: H&M Home 

Bron: Eigen Huis & Tuin