Eigen Huis & Tuin

Leuk en lekker: van deze plantjes kun je zelf thee maken

04 november 2020 11:52 Aangepast: 04 november 2020 12:00

Een vers kopje thee kun je zelf maken met je eigen mini theekwekerij.

Lekker ’s avonds met een kopje thee op de bank kruipen, heerlijk! Verse thee is zelfs nog lekkerder. Wist jij dat je deze kruiden gewoon zelf kunt verbouwen? En dat deze kruiden ook nog eens super gezond zijn?

Zo doe je het

Thee kweken is super makkelijk, want thee wordt vaak gemaakt van verse kruiden. Er zijn een aantal kruiden gemakkelijk zelf te verbouwen. Je kunt deze plantjes in een pot verbouwen op je balkon of zelfs binnen zetten. Het belangrijkste is liefde en aandacht voor de plantjes en niet te veel water geven. Daarna kun je de plantjes oogsten, laat de blaadjes of takjes in een kopje heet water trekken en voilà, je hebt een heerlijk kopje zelfgemaakte thee!

Muntthee

De bekendste verse thee is de muntthee. Was wat verse takjes van je munt en vouw ze een beetje om. Zo kneus je de takjes en krijg je meer smaak. Doe deze in een leeg theeglas, vul het glas met gekookt water en zo heb je verse muntthee. Je kunt hier ook wat honing aan toevoegen voor extra smaak.  >> Wist je dat muntthee goed helpt tegen maagpijn en een frisse adem geeft?   

Citroenmelissethee

Citroenmelisse is een kruid wat gemakkelijk groeit. Je kunt deze op dezelfde manier in je kopje doen als bij muntthee. Voor wat extra smaak kun je hier het beste citroenrasp aan toevoegen.  >> Wist je dat citroenmelissethee goed is tegen buikpijn en zere tanden?   

Lavendelthee 

Lavendel heeft een hele uitgesproken smaak en hier moet je dan ook fan van zijn. Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven.  >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan? Deze thee werkt heel ontspannend en is goed tegen hoofdpijn. 

Steviathee

De groene stevia kan het best gedroogd worden en met deze gedroogde bladeren kan thee worden gezet. De stevia is niet zozeer een thee, maar geeft meer een zoete smaak. Deze kan dus gebruikt worden in combinatie met andere thee smaken. Ook is stevia lekker in koud water. Het geeft je water net een ander smaakje.  >> Wist je dat steviathee volledig suikervrij en caloriearm is? 

Verse tijmthee

Tijmthee is waarschijnlijk één van de gezondste soorten thee die je kunt maken. Maak wat takjes tijm schoon, doe ze in een kopje en vul deze aan met heet water. Na 3-5 minuten kun je de takjes er weer uit halen. Voor extra smaak kun je honing toevoegen.  >> Wist je dat tijmthee goed is bij keelklachten, ontstekingen in de mond, darmklachten, vermoeidheid en zelfs spierpijn? Ook is tijmthee een goed middel tegen een kater.

Kamillethee 

Om kamillethee te maken heb je gedroogde bloemen nodig. Pluk de bloemetjes en laat deze een aantal dagen drogen. Vervolgens doe je de bloemetjes in een zeef in je kopje en giet je deze vol met heet water. Zo kun je de bloemetjes makkelijk weer uit je kopje halen als je de smaak sterk genoeg vindt.  >> Wist je dat kamillethee heel verlichtend en rustgevend werkt? 

Marjoleinthee 

Marjoleinthee heeft een interessante geschiedenis. Vroeger gebruikte men het kruid marjolein om betoverde wezens weg te houden en dieren tegen ziekten te beschermen. In India werd de plant gezien als heilig en in het oude Egypte werd de plant gebruikt als ontsmettingsmiddel voor wonden en om voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig kun je er een heel lekker kopje thee van zetten. Marjoleinthee heeft een fruitige citroensmaak met een mint ondertoon.  >> Wist je dat marjoleinthee goed is voor de spijsvertering, het zenuwstelstel en je er vrolijk van wordt?   

Brandnetelthee

Brandnetelthee is ook vrij eenvoudig te kweken, aangezien deze plant vaak als onkruid in je tuin te vinden is. Let wel op met het plukken van de brandnetel dat je handschoenen draagt. Je kunt voor de thee het beste de brandneteltoppen gebruiken.  >> Wist je dat brandnetelthee bloedzuiverend en ontgiftend werkt?

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore