Ga naar de inhoud
Bankzaken

Zo houd je jouw huis warm zonder hoge stookkosten

Wanneer het buiten weer wat kouder wordt gaan de stookkosten voor je huis ook omhoog. Dit hoeft niet perse! Met deze handige tips bespaar je geld.

Isolatie

Wanneer je gaat stoken is het belangrijk dat je jouw huis goed hebt geïsoleerd. Zo zorg je ervoor dat je geen warmte verliest als je de verwarming aan zet. Je kunt daarnaast ook gewoon jezelf goed 'isoleren'. Kruip lekker onder een dekentje of trek een warme trui aan om zo te besparen op je stookkosten.

Gordijnen

Gordijnen zijn onderdeel van je isolatieplan. Goede gordijnen houden de warmte in je huis binnen. Ook zorgen dikke gordijnen ervoor dat de kou van buiten niet gemakkelijk naar binnen kan komen.

Verdeling

Zorg voor een goede verdeling van de stookmomenten. Ben je niet thuis? Zorg dan dat de verwarming uit staat. Je kunt de verwarming handmatig aan en uit zetten als je thuis bent, maar je kunt dit ook van te voren instellen met een timer. Daarnaast is het slim om per kamer je huis te verwarmen. Ben je de hele avond alleen in de woonkamer? Zet dan alleen daar de verwarming aan en in de rest van het huis de verwarming uit.

Kaarsen

Dit klinkt misschien heel cliché, maar het is zeker waar. Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af. Doe ’s avonds de kaarsen aan om je huis natuurlijk een beetje op te warmen en het staat ook nog eens gezellig.

Bakken

Eén van de huishoudelijke apparaten die veel warmte afgeeft is de oven. Bak daarom lekker een taart of een ovenschotel tijdens koude dagen. Zo warmt je huis weer een klein beetje op, zonder de verwarming aan te hoeven doen.

Fotobronnen:

Headingfoto: Alex Perz - Unsplash

Bron: Eigen Huis & Tuin