Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Bruine vlekjes op je planten? Dit kan de oorzaak zijn

Heeft jouw prachtige kamerplant ineens gekke bruine plekjes en randjes? Dat is natuurlijk heel erg zonde. Toch doet je plant dit niet zomaar en heeft dit een oorzaak.

Als je plant last heeft van bruine droge vlekken en randjes op de bladeren kan dat verschillende oorzaken hebben, die vaak met licht en water te maken hebben.

Onregelmatig water geven

Geef je je plant enkel een beetje water als je er aan denkt? Dan kan dit de reden zijn dat er bruine vlekjes op het blad ontstaan. Hoeveel en met welke regelmaat je plant water nodig heeft, hangt af van de plant. Wel is het verstandig om dezelfde hoeveelheid water over een gelijke tijdsduur te geven, bijvoorbeeld één keer per week.

Te vochtige ruimte

Het ontstaan van de bruine vlekjes hóeft natuurlijk niet aan jouw kunsten te liggen. Een andere veelvoorkomende oorzaak van droge bruine vlekjes is een te hoge luchtvochtigheid in een te koele ruimte. Als de luchtvochtigheid erg hoog is en de kamertemperatuur weer laag, dan krijg je kurkvlekken op de bladeren. Je doet er dan goed aan om de plant op een ander plekje neer te zetten. 

Lage luchtvochtigheid 

Maar ook een lage luchtvochtigheid is niet fijn voor je plant. En dat is vaak het geval tijdens de koudere maanden, als de verwarming omhoog gaat. Zeker de tropische planten zoals de Strelitzia, Monstera en Bananenplant zullen dan al gauw bruine randen vormen. De oplossing? Een luchtbevochtiger in huis halen of gewoon regelmatig met de plantenspuit rondom en op de planten spuiten. 

Kalk

De bruine plekjes die aan de randen van de bladeren van je plant zitten kunnen ook een teken zijn dat er te veel kalk in het water zit dat je ze geeft. De oplossing? Kalkvrij water geven! Hoe? Door je plant gekookt – en uiteraard afgekoeld – water te geven. Maar het beste is natuurlijk regenwater. Nog een reden om een regenton in je tuin te zetten! 

Te weinig licht

Ook kan het zijn dat de plant te weinig licht krijgt en daarom bruine randjes krijgt. Zoek in dat geval nog eens op hoeveel licht de betreffende kamerplant nodig heeft en controleer of de huidige standplaats daar aan voldoet. Zo niet, zoek dan een plek uit die hier wel aan voldoet. 

Bruine
Lees ook:
Bruine randjes aan je kamerplanten: wel afknippen of niet?

Fotocredits

Header: Marjolein Sintenie

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: