Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Gaat je basilicumplant altijd dood? Met deze simpele tips blijft 'ie wel in leven

Basilicumplanten in leven houden lijkt soms een onmogelijke opgave te zijn. Tot vandaag! Want wij hebben een aantal simpele tips waarmee je je basilicumplant voortaan wél in leven houdt.

Zorg voor een goede basis

Een basilicumplant hoeft echt niet per se van het tuincentrum te komen, ook de gemiddelde supermarkt verkoopt goede basilicumplanten. Echter zijn ze vaak wel zo gekweekt dat ze niet lang mee gaan, zodat je steeds een nieuwe moet kopen. Gelukkig kun je dit wel tegengaan. Daarom is het essentieel dat je het plantje verpot naar een grotere pot. Op deze manier krijgen de wortels voldoende ruimtes om verder te groeien.  

Zet 'm op de juiste plek

De basilicumplant is gek op de zon en heeft dus ook echt genoeg daglicht nodig. Een plekje bij het raam is dus wel aan te raden zodat ie genoeg licht en warmte krijgt.

Dagelijks (!) water geven vanaf de onderkant

Dit is eigenlijk de allerbelangrijkste tip om je basilicumplant in leven te houden. Geef je plant nooit vanaf boven water, maar via de onderkant. Hoe? Zorg dat de plantenpot aan de onderkant een gat heeft en zet het in een grotere pot of op een schaaltje. Vervolgens geef je iedere (!) dag water door het op het schoteltje te gieten in plaats van direct op de aarde. Op deze manier neemt de plant het water op vanuit de wortels, en bepaalt de plant zelf hoeveel water het opneemt.

Dorre blaadjes? Weg ermee!

Komen er dorre blaadjes aan de plant? No worries, kan gebeuren. Maar zorg er wel voor dat je die er af plukt. Zo verliest de plant geen onnodige energie.

Pluk alleen de blaadjes

Wat kan er nou mis gaan tijdens het plukken? Toch wel aardig wat. Want wil je een paar blaadjes plukken voor in welk gerecht dan ook, zorg er dan voor dat je alleen de blaadjes plukt en de stengels laat staan. Ziet er misschien een beetje gek uit, van die kale stengels. Maar geloof ons: in no time groeien daar weer nieuwe blaadjes aan!

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: Lesly Juarez - Unsplash
Foto 2: Stephanie Studer - Unsplash

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Bron: Eigen Huis & Tuin