Huishouden

Tijd voor een grote schoonmaak: met dit handige 5-stappenplan ben je veel sneller klaar

02 juli 2020 10:59 Aangepast: 06 juli 2020 10:59

Weinig mensen hebben echt zin om aan de slag te gaan met de grote schoonmaak. Maar wanneer je eenmaal bezig bent, ben je vaak niet meer te stoppen! Om er voor te zorgen dat je niet zomaar ergens begint en uiteindelijk met 6 dingen tegelijk bezig bent en er achterkomt dat je niet de juiste spullen bij de hand hebt is het handig om een plan te maken. Daarom hebben wij een handig 5-stappenplan voor je om zo effectief mogelijk aan het werk te gaan.

1. Inventariseren en inkopen doen

Voor je lukraak maar ergens begint schoon te maken is het handig eerst een plan te maken en even te inventariseren welke schoonmaakspullen je al hebt en welke spullen je nog nodig hebt voor elke ruimte in huis. Denk hierbij niet alleen aan de flessen schoonmaakmiddelen, maar ook aan kleiner materiaal zoals stoffer en blik, dweilen, sponzen enzovoorts.

2. Werk van boven naar beneden

De gouden tip is om van boven naar beneden te werken. Niet alleen per kamer, maar ook in je gehele huis is het handig om van zolder naar kelder te werken. Simpelweg omdat de meeste mensen hun spullen vaak opslaan op de zolder. Is dat in jouw geval de schuur? Dan is het slim om daar te beginnen. Als je op de zolder of in de schuur begint met opruimen, creëer je meteen ruimte waar je -nadat je hier hebt schoongemaakt- later weer andere spullen kwijt kunt.

3. Hanteer de OSSD-volgorde

OS-watte? Nee, dit is geen enge ziekte, maar een volgorde die handig is om aan te houden. OSSD staat voor opruimen, stoffen, stofzuigen en dweilen. Je begint uiteraard per ruimte met opruimen van boven naar beneden (bijvoorbeeld eerst de kasten, dan de vloer). Wanneer je vloer zo leeg mogelijk is ga je stoffen: alle platte oppervlakken stof je af met een droge of natte doek. Daarna ga je stofzuigen waarbij je alle resterende zandkorrels, kruimels en ander vuiligheid wegwerkt. Ten slotte dweil je om het af te maken en is je kamer weer spik en span! Tijd om naar de volgende ruimte te gaan waar je opnieuw met de OSSD-methode begint. Een behoorlijk stappenplan, maar wel het meest effectief!

4. Matten en losse vloerkleden

De zomer is de ideale periode om alle matten en losse vloerkleden eens even goed af te stoffen, uit te kloppen en schoon te maken. Hier heb je in de winter namelijk echt geen zin in wanneer het regent of sneeuwt. In de zomer kun je dit lekker buiten doen en zit je niet met al dat stof en geklieder in huis. Het is helemaal ideaal want je kleden en matten kun je vervolgens lekker snel buiten laten drogen.

5. Badkamer en toilet

De badkamer en het toilet verdienen wat extra aandacht tijdens de grote zomerschoonmaak. Buiten de gebruikelijke sopbeurt moet je ook met anti-kalk aan de slag om de witte strepen weg te werken. En die gelige voegen? Die kun je het beste even extra goed borstelen met een speciale voegenreiniger.

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore