Ga naar de inhoud
Huishouden

Last van muggen? Met deze 5 planten zijn ze in no time verdwenen

Weinig dingen die zo irritant zijn als wakker liggen van de muggen die rond je hoofd zoemen. Om nog maar te zwijgen over de vreselijk jeukende muggenbulten die ze als cadeautje achterlaten. Gelukkig is er een natuurlijke manier om ze uit je slaapkamer te weren. Geen muggenspray of DEET, maar... planten!

Na regen komt zonneschijn. En dat betekent ook vaak dat de kans op een muggenplaag aanzienlijk groot is. Muggen leggen hun larven namelijk in laag water zoals regenplassen. En wanneer daar de zon op schijnt komen ze allemaal tegelijk uit. En dat wil natuurlijk niemand (behalve vogels en andere insectenjagers). Hoe je van die rotbeesten af komt? We zetten vijf planten op een rij waar muggen geen grote fan van zijn. En wij dus des te meer!

1. Lavendel

Hoewel de geur van lavendel favoriet is bij veel mensen, vinden muggen de geur vreselijk. De plant heeft echter wel veel zon nodig, dus een plekje bij het raam werkt voor de plant het best. Heb je weinig licht in huis, dan kun je natuurlijk ook een bosje lavendel laten drogen en ophangen of in een vaasje zetten. Bijkomend voordeel: lavendel heeft een positieve invloed op je nachtrust omdat de geur je doet ontspannen. Win-win situatie dus!

2. Kattenkruid

Kattenkruid is zo’n beetje de grootste vriend van veel katten, maar tegelijkertijd ook de grootste vijand van de mug. Kattenkruid blijkt namelijk vijf keer effectiever te werken dan DEET.

3. Citroengras

Toch mooi meegenomen dat alle geuren die muggen niet lekker vinden, wij als mens vaak wel lekker vinden ruiken, zoals citroen bijvoorbeeld. Alhoewel, soms kan het ook iets too much zijn. Zo wordt er vaak al gauw een citronella geurkaars neergezet om muggen te weren, maar je kunt het ook iets subtieler aanpakken zodat het ook gewoon prettig voor ons blijft. Zet bijvoorbeeld een paar stengels citroengras in een potje op je nachtkastje of zet een citroengrasplant op je terras, en de muggen zullen ver uit de buurt blijven!

4. Basilicum

Deze plant doet het niet alleen goed in je pasta’s en salades, ook werkt ‘ie super in je slaapkamer. Als afweermiddel tegen muggen dus. Zet een plantje in je slaapkamer en je muggen vliegen gillend weg! 

5. Munt

Hetzelfde geldt voor munt: heerlijk om te eten en drinken, maar nog heerlijker is het idee dat dit plantje ook muggen wegjaagt. Niet alleen ideaal in de slaapkamer, maar ook handig als je een mojito op het terras drinkt!