Ga naar de inhoud
Doe het zelf

10x lifehacks voor tijdens het schilderen

Schilderen: hartstikke leuk, maar het kan nog best lastig zijn. Daarom hebben we een aantal handige trucjes voor je een rij gezet. Om je leven op schildergebied een stukje makkelijker te maken!

Als je voor het eerst gaat schilderen, kan het zijn dat er allemaal vragen naar boven komen. Want hoeveel verf moet er op de roller? Hoe voorkom je strepen? En hoe zorg je eigenlijk voor een nette afwerking? Eerder gaven we je al een aantal basistips voor schilderen. Maar vernuftige trucjes zijn natuurlijk ook altijd handig. Daarom: 10 lifehacks voor het schilderen! Je verzint het niet...

1. Schone roller

Ga je schilderen met een roller, gebruik dan eerst een stofroller voor de kleding om de losse pluisjes van de roller te verwijderen. Zo voorkom je dat die straks in de verf gaan zitten en je oneffenheden krijgt. 

2. Geen verftroep

Ken je dat? Als je urenlang hebt geschilderd, heb je meerdere keren nieuwe verf in je verfbakje gegoten en ben je er ontelbare keren met je roller doorheen gegaan. Eindresultaat: een super besmeurd verfbakje. Heb je hier geen zin in en wil je je bak voor altijd schoon houden, wikkel 'm dan in met aluminiumfolie voordat je gaat schilderen. Na de klus haal je het er gewoon weer af en is je verfbakje nog brandschoon.

3. Swiffer de muren 

Voordat je begint met schilderen moet je altijd je muren stofvrij maken. In plaats van dat je met een doekje in de weer gaat, en op een ladder moet klimmen enzovoort, kan het ook makkelijker. Gebruik die goede oude Swiffer! Zo pak je in één keer een groot vlak mee en kom je ook op hoge plekken en in hoekjes. 

4. Brandschone kwast

Het is best moeilijk om je gebruikte kwast weer schoon te krijgen voor de volgende verfbeurt. Gebruik azijn! Warm dit even op in een pannetje, giet het in een oud jampotje en laat je kwast er 20 minuten in weken. Geef hem daarna nog even een wasbeurt met warm water en afwasmiddel en je kwast is weer prima bruikbaar. Vind je azijn vies ruiken? Wasverzachter werkt ook!

5. Op pootjes

Zet je een (licht) meubelstuk in de verf? Lift 'm dan omhoog door schroefjes onder de pootjes te schroeven. Zo kan je het hele meubelstuk in één keer verven en plakken de pootjes niet vast aan de ondergrond door de natte verf. 

6. Hete tape

Krijg je na het schilderen de tape niet goed van de muur? Hou er dan een föhn bij. Je zal zien dat het een stuk makkelijker loslaat. 

7. Goed voor het milieu

Als je je verfroller na gebruik wil afspoelen, kan je er eerst nog langs gaan met een verfspatel. Door deze stevig langs de roller te halen schraap je de laatste verfresten eruit. Doe dit boven de verfpot, zodat de overgebleven verf hierbij in lekt. Zo verspil je zo min mogelijk verf. Ook is het goed voor het milieu om het eraf te schrapen, want alle verf die je van de roller af wast komt natuurlijk in het milieu terecht.

8. Lekker geurtje

Vind je de geur van verf niet lekker? Mix dan een potje vanille-extract door de verfpot. Dit spul heeft helemaal geen effect op de kwaliteit of kleur van de verf, terwijl het de geur wel een stuk verbetert. Zorg er wel voor dat je het echt goed door elkaar mengt. 

9. Berg het op

Geen idee waar je je gebruikte verfrollers moet bewaren? Rol ze dan na het wassen in een stuk plastic en bewaar ze in een Pringles-koker. Dat voorkomt dat ze vies worden of beschadigd raken door andere spullen, in de schuur bijvoorbeeld. 

10. Geen gedruip

Weer een tip om de troep die verf met zich mee brengt, te beperken. Bind een brede elastiek om je verfpot. Deze valt dan dus als 'bruggetje' over de verfsubstantie. Als je je kwast in de verf hebt gedoopt, hoef je hem nu niet af te strijken aan de rand van de pot. Dan gaat het vaak druipen aan de buitenkant, komt het weer op de grond, enzovoort. Door de kwast af te strijken aan de elastiek druipt het gewoon weer de pot in, en dat bespaart veel troep. In plaats van een elastiek kan je ook een metalen kledinghanger ombuigen en vastplakken op de pot.