Wonen

DIY: Ouderwetse schommelstoel

14 september 2020 15:36 Aangepast: 14 september 2020 15:53

Hoe lekker zou het zijn om 's avonds niet op de bank te ploffen, maar om jezelf in slaap te wiegen? Als dat dan ook nog eens gebeurt op een zelfgemaakte schommelstoel, moet dat zorgen voor heerlijk zoete dromen. Thomas kan deze schommelstoel inmiddels ook dromen, dus hierbij de werkbeschrijving!

Thomas maakt de schommelstoel van vurenhouten latjes en verft 'm zwart. De stoel past perfect in de Assendelftse babykamer. Maar deze stoel is natuurlijk geschikt voor iedere woonruimte en voor ieder soort mens: baby of niet. Het kost even wat concentratie om 'm in elkaar te zetten, maar ingewikkelde spullen heb je niet nodig. En je krijgt er een behoorlijk tof meubel voor terug!

Wat heb je nodig?

 • 1 pak jéwé-schaaflatten 44x44mm 270 cm lang (4 stuks in het pak)
 • 1x jéwé-schaaflatten 44x44mm 210 cm lang
 • 1x jéwé-schaaflatten 44x142mm 210 cm lang
 • 1x grenen schaaflat 4x18mm 270
 • 1 doosje teck universele schroef 80 x 5mm - 50 stuks
 • Accuboor
 • Decoupeerzaag
 • Afkortzaag of handzaag en zwaaihaak
 • Bandschuurmachine
 • Meetlint
 • Potlood
 • Hamer
 • Spijkertjes
 • Verf en verfspullen

Stap 1

Eerst maak je de de kromme onderkant van de stoel, die ervoor zorgt dat de stoel heen en weer wiegt. Neem de balk van 44 x 142 mm. Deze is 210 cm lang, maar je kort 'm in tot 105 cm. Op het plaatje hieronder zie je de afgekorte versie. Sla 6 spijkertjes in de plank op de plekken van de rode stipjes; om de afstand tussen de spijkertjes overal even groot te houden gebruik je een stukje balk van 44 x 44 mm als mal. Pak nu het dunste schaaflatje erbij. Leg deze langs de bovenste spijkertjes, zoals op de foto, en teken met potlood de lijn af. Doe vervolgens hetzelfde met de onderste spijkertjes. Zo krijg je twee gebogen lijnen met een onderlinge afstand van 44 mm. Doe dit allemaal opnieuw op een andere balk die je op 105 cm zaagt. Als beide vormen op de balken staan zaag je langs de potloodlijntjes de balken uit. 

Stap 2

Klem de uitgezaagde balken tegen elkaar met een lijmklem. Zo kun je beide balken met een schuurmachine glad schuren en hebben ze precies dezelfde ronding. Zaag ze hierna op maat op een lengte van 90 cm. 

Stap 3

Zaag de overige latten op de juiste maat volgens onderstaande tekening. Gebruik de afkortzaag voor het instellen van de hoeken. Als je geen afkortzaag hebt, teken je met behulp van een zwaaihaak en geodriehoek de juiste hoek af en zaag je de balken met een handzaag op maat.  

Stap 4

Nu ga je de zijkanten maken. Leg de onderdelen op een tafel zodat ze goed vlak liggen. De verbinding tussen C en D en A en D schroef je onder een hoek vast. Schroef die als eerste aan elkaar, zodat de hoeken goed tegen elkaar aan komen. Let op dat je de schroef goed in het hout boort, zodat je niet door de balk heen gaat. De hoeken tussen deel C en B en A en B zijn recht en kunnen als laatst vastgezet worden. 

Stap 5

Nu maak je de rugleuning. Leg daarvoor de onderdelen neer zoals op de tekening hieronder. Gebruik reststukjes hout om de afstand tussen de latten te bepalen. Aan de bovenkant plaats je tussen balken E en de eerste balk H één blokje als afstandshouder. De middelste balk H plaats je hierna precies in het midden. Aan de onderkant gebruik je juist 2 blokjes van 44 mm als afstandhouder, links en rechts van de middelste balk H. Boor alles voor en schroef het vast.

Stap 6

Leg de onderdelen van de zitting ook weer op een vlakke ondergrond en verdeel de 5 balkjes zoals op de tekening. Boor ook hier voor en schroef alles vast. 

Stap 7

Schroef de zijkanten en de rugleuning aan elkaar vast. De onderkant van de rugleuning komt op de ronde boog aan de onderkant en loopt langs de binnenkant van de armleuningen.

Stap 8

Schroef nu de zitting vast aan de rugleuning en de zijkanten. Let op bij het boren aan de rugleuning waar je de schroeven plaatst, omdat hier al schroeven door het hout lopen van de rugleuning.

Stap 9

Plamuur de schroefgaten en de overgangen tussen de latjes waar nodig. Laat de plamuur drogen en schilder de stoel in de gewenste kleur. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore