Eigen Huis & Tuin

Zo werk je je radiator weg!

24 oktober 2020 20:54

Een radiator is meestal niet een bijzonder mooi object in je woonkamer of slaapkamer. Ook in de werkkamer van Han staat een saaie, witte radiator die nou niet echt als decoratie gezien kan worden. Weghalen is geen optie, dus maakt Thomas een trendy radiatorombouw die helemaal in deze werkkamer past.

Door het plaatsen van een radiatorombouw kun je de radiator netjes wegwerken, zonder dat dit warmteverlies met zich meebrengt. Doordat de ruimte russen de radiatorbekleding en de vensterbank open blijft, kan de warmtecirculatie ongehinderd doorgaan. Bovendien beschermt het dieren en kinderen tegen een hete radiator.

Zelf een radiatorombouw maken? Bekijk hieronder het stappenplan.

Benodigdheden

  • Radiatorbouwpakket met eventueel een aanbouwpakket
  • Afkortzaag
  • Duimstok
  • Houtlijm
  • Waterpas
  • Potlood
  • Schuurpapier
  • Verfkleur zilvergrijs, verfroller, ronde verfkwast, verfbak

Werkwijze

Stap 1
Meten is weten, en dat is hier zeker het geval. Meet de hoogte en breedte op van de radiator. Vanuit deze maten ga je werken. In de handleiding van je bouwpakket staat precies welke maten je nog meer nodig hebt.

Stap 2
Als de maten eenmaal zijn opgenomen is het tijd om alle panelen in te korten. Je begint hiermee bij de zijkanten. Dit is de basis van je ombouw. Afzagen doe je met een afkortzaag.

Stap 3
Als de zijkanten eenmaal staan is het de beurt aan het afkorten van de panelen die in de breedte voor je radiator komen. Je kunt natuurlijk iedere keer een paneel aftekenen maar de kans dat je panelen dan niet allemaal even gelijk zijn is vrij groot. Handiger is om op één paneel de juiste maat af te tekenen en deze als mal voor de andere gebruiken. Zo houdt je altijd dezelfde maat!

Stap 4
En dan is het tijd om alles in elkaar te schroeven. De handleiding van je kant-en-klaar pakket vertelt je waar de schroeven precies geplaatst moeten worden voor de juiste stevigheid. Wel eerst even voorboren. Let er bij het vastschroeven op dat je ruimte open laat tussen twee panelen. Zo blijft er ventilatieruimte over voor de warmte. Om dezelfde afstand tussen de panelen te krijgen, gebruikt Thomas een duimstok als afstandhoudertje.

Stap 5
Het pakket wordt geleverd in voorgegrond MDF. Deze kun je in iedere gewenste kleur schilderen. Voordat je gaat verven moet je het wel eerst schuren, zo hecht de verf beter. Thomas verft de radiatorombouw in een zilvergrijze kleur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore