Doe het zelf

Maak een sedumdak

22 juli 2020 03:51 Aangepast: 22 juli 2020 15:52

Nederland is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Met veel huizen op elkaar en volledig bestrate tuinen is er weinig groen om ons heen. Helaas is niet iedereen in de gelegenheid om een rits bomen in zijn tuin te planten. Gelukkig is er ook een andere oplossing: een groen dak!

Platte- en licht hellende daken kun je voorzien van een onderhoudsvrije dakbedekking. Deze ‘groene’ dakbedekking wordt ook wel sedum genoemd. Sedum is goed bestand tegen wind, hitte, vorst en uitdroging en heeft een isolerende werking. Daarnaast is het snel en eenvoudig zelf te plaatsen.

Benodigheden:

 • Stanleymes
 • Nietmachine
 • Lijm
 • Rubberen roller
 • Schaar
 • Rubberfolie*
 • Drainagemat
 • Antiworteldoek
 • Substraat
 • Sedum

* Rubberfolie is alleen nodig als je een dak hebt wat nog geen andere dakbedekking heeft. Indien een dak al voorzien is van bitumen dan kun je daarover gelijk beginnen met de drainagemat.

Check voordat je aan het werk gaat eerst even of je dak in goede staat is. Sedummatten zijn geschikt voor licht hellende daken tot 15 graden. Is je dak schuiner? Maak dan een dakomlijsting zodat de matten niet kunnen gaan schuiven.

Stap 1
Zorg dat je dak goed schoon en vochtvrij is als je begint met het aanleggen. De eerste stap die je zet is het leggen van rubber dakfolie. Deze wordt op maat gemaakt dus dat scheelt een hoop snijwerk. Leg het folie over het dak heen en zorg dat er aan alle randen evenveel folie overhangt.

Stap 2
Als de folie goed ligt sla je de ene helft over de andere heen. Op het vrijgekomen stuk dak breng je nu met een kitspuit de lijm aan. Vouw het rubberfolie weer terug en herhaal al het voorgaande voor de andere kant van het dak.

Stap 3
Rol met de rubberen roller het folie goed aan zodat deze strak op het dak ligt. Niet eventueel met een nietmachine de dakfolie vast aan de randen van het dak.

Stap 4
De volgende laag is de drainagemat. Deze mat is ook weer opgebouwd uit verschillende lagen. Je begint met de zachte vilt mat, deze zorgt ervoor dat het dakfolie niet beschadigt. Dan komen de rubberen cupjes, deze vangen het water op en zorgen zo voor een buffer. Tot slot heb je een soort laag antiworteldoek. Deze laag zorgt ervoor dat er geen substraat (soort aarde) in de cupjes komt.

De drainagemat is met een stanleymes heel gemakkelijk op maat te snijden.

Stap 5
De een-na-laatste laag is het substraat. Dit is, zoals eerder gezegd, een soort aarde die voeding bied aan het sedum. Snijd de zak open, strooi het substraat over het dak en verdeel deze gelijkmatig. Simpeler kan het bijna niet!

Stap 6
Tot slot het sedum. Deze wordt geleverd op rollen. Net zoals bij de drainagemat moet je deze op maat snijden met een stanleymes. Je kunt hiervoor ook eventueel een oud broodmes voor gebruiken. In de sedummatten zitten acht sedumsoorten die afwisselend van elkaar bloeien, je hebt dus lange tijd plezier van een dak met bloeiende beplanting.

Het is even passen en meten maar dan heb je ook een super duurzaam en milieubewust dak in je tuin!

Let op!

 • Indien verzadigd weegt het sedumdak ongeveer 80kg per m2. Check goed of je dak hier tegen kan! (Bij twijfel altijd een bouwkundige raadplegen).
 • Gebruik sedum enkel voor buitentoepassingen die geschikt zijn voor hemelwater.
 • Deze groene dakbedekking is niet geschikt voor daken die permanent onder water staan, plassen zijn geen probleem, alleen mogen die maximaal 1 cm diep zijn.
 • Bij extreme koude of warmte krijgen de planten een rode kleur.
 • Er zijn zelfs een paar gemeenten in Nederland (vooral grote steden) die een subsidieregeling voor groene daken kennen. Dat is dus én goed voor het milieu én goed voor je portemonnee!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore