Eigen Huis & Tuin

De beplanting in de kleine patio

20 januari 2021 16:08

Het betonnen tuintje van Hannah en Frank wordt omgetoverd tot een groene oase! Lodewijk heeft een mooie mix samengesteld voor in de kleine patio. Hier vind je de complete beplantingslijst.

Dropplant – Agastache ‘Blue Fortune’
De dropplant is een muntachtig kruid waarvan de bladeren naar anijs smaken. De geur doet echter aan de smaak van drop denken. De plant staat graag in de volle zon in goed doorlatende, vochtige grond. De dropplant bloeit in de maanden juli tot en met september, maar ook als de bloemen uitgebloeid raken, blijft de dropplant nog lang sierwaarde houden. De bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. 

Druif – Vitis ‘Boskoop Glory’
Druiven zijn niet alleen lekker, zo uit het vuistje of in een glas wijn, maar het is ook een geschikte plant voor in de tuin. Hij is decoratief en het is natuurlijk ook leuk om je eigen druiven te kunnen plukken en eten. De druif staat graag op een kalkrijke, kleiachtige of humushoudende zandgrond. Hij houdt niet van zure, veenachtige grond of een drassige, slecht doorlatende bodem. Bemest de druif in het voorjaar en zet de plant op een warme, zonnige plaats, liefst op het zuiden. De druif moet ondersteund en geleid worden, bijvoorbeeld tegen een gevel, schutting of pergola.

Lavendel – Lavandula ‘Hidcote’
Lavendel krijgt in de zomer violetblauwe lipbloempjes. De plant verspreidt een heerlijke geur en wordt daarom ook wel gedroogd in de huiskamer gezet of tussen kleding bewaard. Lavendel groeit alleen op een open, zonnige plek in de grond die goed nat gehouden wordt. Maar als het eenmaal begint te bloeien kun je een aantal maanden genieten van de mooiste struiken waar de lekkerste geuren vanaf komt. Vanaf mei kun je beginnen met uitplanten. Zorg wel dat je de planten ongeveer een halve meter uit elkaar zet. Zo krijgen ze voldoende ruimte om mooi uit te bloeien. Bloeien doet lavendel in de periode juli tot en met augustus.

Hosta – Hosta ‘Elegans’
De Hosta behoort tot de lelieachtigen. De plant groeit zowel goed in de grond als in een pot. De Hosta groeit het beste in een vochtige, goed afgewaterde, vruchtbare en zure grond. Bij voorkeur een lemige grond. Een Hosta kan zowel goed in de zon als in de schaduw staan. De plant wordt afhankelijk van de soort tussen de 30 en 90 cm lang. De bloeimaand is van juli tot september. In het najaar steken er prachtige lelieachtige bloemenstengels uit de Hosta. Een nadeel van de plant is dat hij erg veel slakken aantrekt. 

Sagina
Het is een op mos lijkende bodembedekkende plant. Het kussenvormende effect wordt gevormd door de lang genaalde, priemvormige bladen. In de winter is vetmuur half wintergroen. Soms blijft de plant helemaal groen. Van mei tot en met augustus bloeit de plant met heel kleine, witte bloemen. Schalen met vetmuur kunnen heel decoratief zijn Die bloemen zijn niet groter dan vijf millimeter in doorsnede. De bloemen staan aan opstaande stelen en hebben de vorm van een ster.

Toscaanse jasmijn – Trachelospermum jasminoides
Deze jasmijnsoort wordt ook wel sterjasmijn genoemd en bloeit van mei tot oktober met stervormige bloemetjes. Het is een groenblijvende, bladhoudende klimplant. De Toscaanse Jasmijn staat het liefst tegen een muur. Hij wortelt het beste in de volle aarde. Een plek in de volle zon is voor deze jasmijn de beste optie. Deze klimplant kan zo'n vier meter hoog worden en is niet erg winterhard te noemen. Dan is het dus geen overbodige luxe om hem rondom deze periode hiertegen te beschermen.

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore