Alles voor in de tuin

Verticaal tuintje

13 september 2017 03:42 Aangepast: 03 augustus 2020 12:53

Verticaal tuinieren...wat is dat en hoe doe je dat? Hier lees je het!

Er zijn veel verschillende manieren en redenen om verticaal te tuinieren. Deze vorm van tuinieren lijkt een echte trend te worden en kan in vrijwel elke tuin toegepast worden. Hieronder vind je de redenen, verschillende manieren en inspiratie voor verticaal tuinieren!

Wat en waarom?
Verticaal tuinieren kun je op verschillende manieren toepassen. Het is bijvoorbeeld letterlijk een verticale tuin, ook wel een levende muur of groene wand genoemd, waarbij een verticaal oppervlakte gebruikt wordt om planten op te laten groeien. Maar onder verticaal tuinieren valt ook het boven elkaar plaatsen van bijvoorbeeld losse potten.

Verticaal tuinieren is niet alleen een manier om jouw prachtige planten en bloemen te laten zien, het kan ook erg nuttig zijn! Zo is het bijvoorbeeld het antwoord op ruimtegebrek. Op een balkon kun je op die manier veel meer groen kwijt. Ook is een verticale tuin isolerend en geluiddempend. Daarnaast wordt jouw vieze muur of saaie schutting een stuk vrolijker met en paar bloemen en planten! En, niet te vergeten, het scheelt een hoop bukwerk!

Hoe doe je dat?
Er bestaan dus verschillende manieren om verticaal te tuinieren. De verticale tuin bouw je tegen een muur of schutting aan. Hiervoor kun je houten planken met een rooster tot een plantenbak ombouwen. Zo zou je bijvoorbeeld kippengaas kunnen gebruiken. Als achtergrond span je jute of vilt, zodat de wortels van de planten kunnen groeien. Stort de bak vol met aarde en plaats de planten die je mooi vindt! Planten die het meeste water nodig hebben kun je het beste onderaan plaatsen.

Vakjeszak
Er zijn ook andere manieren voor verticaal tuinieren. Zo zou je een canvas schoenenzak of een zelfgemaakte vakjeszak van een plastic tafelkleed, kunnen ophangen en vullen met plantjes.

Pallets
De tuinvrouwen in Flevoland hadden de mogelijkheid om pallets te gebruiken voor hun verticale tuin. Deze kun je op verschillende manieren gebruiken. De makkelijkste methode is om de pallet op zijn zijkant te zetten en potjes neer te zetten of op te hangen aan haakjes. Ook kun je de achtergrond met gaas bekleden en er losse plantjes in planten. Zie hier de verschillende mogelijkheden!

Potten ophangen
Een andere optie is het gewoonweg ophangen van potten of bakken met planten. Je kunt deze op de schutting aan muur ophangen, maar kan hier ook een rooster of houten stellage voor gebruiken!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore