Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze tuinklusjes kun je in maart al doen

Het is dan misschien nog geen lente, je tuin heeft toch al wat aandacht nodig. In maart kun je namelijk alvast beginnen met het klaarmaken van je tuin door te snoeien en zaaien, maar je kunt ook al onkruidgroei tegengaan én wat schoonmaakklusjes uitvoeren!

Snoeien van planten en struiken

Bijna alle vaste planten kun je in maart al snoeien. Denk aan de rozenstruik, lavendel en vlinderstruik. Sommige (bladverliezende) hagen, zoals de beukenhaag of liguster, kunnen ook wel een snoeibeurt gebruiken. Door nu al te beginnen met snoeien, zullen de meeste bladverliezende struiken en loofbomen sneller groeien. Daarnaast begint het onkruid deze maand weer op te komen. Dit kun je ook alvast gaan wieden, als je dat zou willen. Door het beginnende onkruid vroeg aan te pakken, geef je het ook geen kans om uit te zaaien. 

Deze
Lees ook:
Deze planten kun je het beste in maart snoeien

Het gazon en je grasmaaier

In maart kunt je al een beginnetje maken aan het maaien van het gras. Zet de grasmaaier dan op de hoogste stand. Zorg er wel voor dat het gras al droog is. In maart kan je het beste om de 14 dagen het gras maaien en verticuteer het gazon ook regelmatig. Je kunt gelijk van de gelegenheid gebruik maken om je grasmaaier te checken en een opknapbeurt te geven. Daarnaast kun je kale plekken in je gazon alvast weer zaaien. Zo heb je in de zomer weer een mooi gevuld gazon. Hoe je voor een groen gazon zorgt deze zomer? Dat lees je hier

Vogelhuisjes

Vogels zijn ondertussen al op zoek naar een plek om te broeden. Hang daarom alvast een nestkastje in je tuin als je van vogels houdt, of maak het kastje schoon wanneer je er al een had hangen. Hang hem niet in de volle zon en zorg ervoor dat er niks naar binnen kan regenen. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten bij het ophangen van het vogelhuisje. 

Hier
Lees ook:
Hier moet je op letten als je een vogelhuisje ophangt

Slakken

Liever geen slakken in de tuin? Haal ze dan nu alvast weg. In april leggen de beestjes namelijk eitjes waar nog meer slakken uitkomen. Zo voorkom je een slakkenplaag! Probeer dit het liefst op een ecologische manier te doen. Leg bijvoorbeeld koffiedik, eierschalen of koperen ringen rond je planten. Dit schrikt slakken af, net als egels, padden en vogels: de natuurlijke vijanden! 

Zo
Lees ook:
Zo blijven slakken van je planten en gewassen af

Aanslag verwijderen

Op een zonnige dag kun je ook alvast beginnen met wat schoonmaakklusjes. Zo kun je de groene aanslag op je tuinmeubelen of tegels verwijderen. Dit kun je doen met een hogedrukreiniger, maar niet iedereen heeft deze. Bovendien is het ook niet in alle gevallen even goed voor je bestrating. Je kunt de aanslag ook verwijderen met wat azijn en water. Besproei de aanslag hiermee, laat even inwerken en schrob het eraf. 

Groene
Lees ook:
Groene aanslag op de terrastegels? Gebruik in deze gevallen géén hogedrukreiniger!

Plaats een regenton!

Het weer wordt steeds extremer en bij flinke droogtes is een waterbuffer altijd een goed idee. Door een regenton in je tuin te plaatsen, verminder je het watertekort en voorkom je dat je tijdens extreme droogte je plantjes niet meer kan besproeien. Het scheelt ook dat je niet steeds naar de kraan hoeft te lopen om wat water te halen. Je planten zijn ook echte liefhebbers van regenwater, dus je doet ze er zeker een plezier mee. Tegenwoordig bestaan er ook hele leuke designs, dus het hoeft echt geen suffe toevoeging aan je tuin te zijn!

DIY:
Lees ook:
DIY: maak je eigen regenton en bespaar liters water

Fotocredits:

  • Headerfoto: cjp
Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: