Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

4 tips om de bananenplant in je tuin te verzorgen en mooi te houden

Wil jij een bananenplant in jouw tuin laten groeien? Dan wil je er uiteraard zo lang mogelijk van genieten. Met de volgende 4 tips zorg jij ervoor dat jouw bananenplant mooi blijft!

1. Standplaats en ruimte

Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op! 

2. Planten

Maak voor het planten een gat in de grond dat zeker twee keer zo diep is als de wortelkluit van de bananenplant. Dit gat vul je voor de helft met aarde en hydrokorrels. Door de diepte ontstaat er een losse bodem waarin de plant zich goed kan wortelen.

De hydrokorrels nemen het overtollige water op en zorgen ervoor dat het makkelijk weg kan lopen. Zo voorkom je dat je bananenplant verdrinkt door wortelrot. Als de plant namelijk voortdurend in te zompige grond staat gaat hij sneller rotten. Dat wil je natuurlijk niet! 

3. Verzorging

De belangrijkste verzorging voor de bananenplant is water. Een bananenplant drinkt op een warme dag al snel zo'n 10 liter water! Let er dus goed op dat je vooral met warm weer de bananenplant genoeg water geeft.

Ook met regen moet je de plant goed in de gaten houden. De bladeren van de plant kunnen soms als een paraplu het water opvangen waardoor het water de wortels niet bereikt, in dit geval moet je hem dus ook wat extra water geven.

4. Overwinteren

In principe kan een bananenplant met de vorst die we tegenwoordig in Nederland gewend zijn buiten blijven staan. Het gedeelte van de plant dat boven de grond zit zal tijdens de vorst afsterven maar de wortels niet. Om de wortels te beschermen tegen de vorst kun je een aantal bladeren van de plant over de wortels heen leggen als een soort deken. In het voorjaar groeit de bananenplant gewoon weer terug en kun je weer genieten van zijn schoonheid!

Extra tip: Liever het zekere voor het onzekere nemen? Graaf dan de plant met wortelkluit uit en laat hem tijdens de vorst binnen overwinteren! 

Fotocredits:

Eigen Huis & Tuin