Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Zo verzorg je de paradijsvogelplant

Ben je net als wij gek op de paradijsvogelplant, maar heb je moeite met het verzorgen van de plant? Wij vertellen je alles over deze tropische plant. 

Wij zijn enorm fan van de Strelitzia reginae, oftewel de paradijsvogelplant, bird of paradise, of vogelkopbloem. Een prachtige, grote plant die we allemaal wel in huis zouden willen hebben. Alleen is het wel een plant met een gebruiksaanwijzing. We vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen en waar je op moet letten. 

Oorsprong

Deze tropische topper komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en kan enorm groot worden. Er zijn vier soorten Strelitzia’s. De Strelitzia nicolai kan, als je ‘m écht goed verzorgt, tot wel 10 meter hoog worden. De andere soorten Strelitzia’s worden ongeveer 1 tot 6 meter hoog. De plant heeft veel weg van de bananenplant, alleen zijn deze bladeren iets steviger. 

Watergift

Zoals de meeste planten heeft de paradijsvogelplant in de zomer meer water nodig dan in de winter. In de zomer geef je ongeveer zoveel dat de potgrond pas na een week net droog is. In de winter geef je een stuk minder. Toch is het belangrijk om de plant evengoed net zo vaak water te geven (wekelijks dus), alleen in dit geval minder water per keer.

Ondanks dat je denkt te weten hoeveel water je moet geven, weet je natuurlijk nooit zeker hoeveel water er daadwerkelijk wordt opgenomen. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat het overtollige water kan weglopen uit de pot. Doe je dit niet, dan blijven de wortels in het water staan en kunnen ze gaan rotten. Om ervoor te zorgen dat het water wegloopt heb je een pot nodig met een gat in de bodem. Deze zet je vervolgens op een plantenschoteltje, zodat het overtollige water door het gat in het schoteltje wordt opgevangen en de wortels niet meer in aanraking komen met het water.

Sproeien De plant sproeien is niet per se een vereiste bij de paradijsvogelplant, in tegenstelling tot veel andere planten. Toch kan het zeker geen kwaad, omdat sproeien er namelijk ook voor zorgt dat ongedierte wegblijft én het houdt de bladeren stofvrij. En dat is dan weer belangrijk zodat de plant licht kan opnemen, wat vervolgens omgezet kan worden in glucose en zuurstof.

Standplaats

De paradijsvogelplant heeft niet alleen veel water, maar ook voldoende licht nodig. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat je de plant alleen in huis kunt halen als je voldoende licht in huis hebt. Is dat het geval, dan kun je ‘m het beste op de lichtste plek in huis zetten. Bij voorkeur bij een raam op het zuiden.

De paradijsvogelplant wordt als een van de weinige kamerplanten onder direct licht gekweekt. Dit betekent dat ‘ie, in tegenstelling tot de meeste andere planten, niet hoeft te wennen aan direct zonlicht en kun je ‘m meteen voor het raam zetten.

Merk je dat de bladeren van de plant lelijk worden? Dan betekent dit dat de plant niet genoeg licht krijgt.

Temperatuur

Ondanks dat de plant gek is op veel licht, hoeft de temperatuur niet heel hoog te zijn. Zolang de temperatuur overdag niet onder de 14 graden komt en ‘s nachts niet onder de 6 graden, dan is de plant (wat de warmte betreft) hartstikke gelukkig!

Bloemen

Extra leuk en bijzonder aan deze plant is het feit dat er bloemen aan kunnen groeien, wat erg bijzonder is voor een kamerplant. De oranje-paarse bloemen hebben veel weg van paradijsvogels, vandaar ook de bijnaam van deze plant.

Toch is het erg lastig om bloemen te laten groeien uit deze plant. Sowieso groeien deze bloemen pas als de plant minstens acht jaar oud is. Daarnaast moet de temperatuur in de winter namelijk zo rond de 10 graden zijn op de standplaats, terwijl je huis doorgaans een stuk warmer is. Ook is het belangrijk dat je de grond meerdere keren goed laat drogen voor je nieuw water geeft. Trakteer je plant daarnaast in het voorjaar ook op veel voeding én extra veel zonlicht.

Bruine randjes en vlekken op de bladeren

Net als bij een bananenplant zullen de buitenste bladeren na een tijdje bruin kleuren. Hier hoef je echter niet van te schrikken, want dit is een natuurlijke reactie van de plant die je niet tegen kunt gaan. Wel kun je de bruine randjes van de bladeren wegknippen, of het hele blad wegknippen. Dit doe je door de gehele steel te snoeien tot ongeveer 2 cm boven de kern. Die 2 cm laat je zitten omdat de plant nu vatbaarder is voor infecties en bacteriën. Wanneer je de steel tot aan de kern zou snoeien, dan kan de hele plant geïnfecteerd raken en doodgaan door ziektes. Wanneer je 2 cm laat zitten kan alleen dit stukje steel ziek worden en wordt dit vanzelf afgestoten, waardoor de rest van de plant gewoon gezond blijft en zal doorgroeien.

Zitten er bruine vlekken midden op de bladeren, dan is dit wel een teken van ‘verkeerde’ verzorging. Dit geeft namelijk aan dat de plant waarschijnlijk teveel water heeft gekregen. 

Fotocredits