Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Vanaf welk moment kun je vogels het beste bijvoeren? Wij leggen het uit

Vogels kunnen soms wel een extra handje gebruiken met het vinden van eten. En daar kun jij bij helpen door ze bij te voeren. Maar vanaf welk moment kun je dit eigenlijk het beste doen?

Wanneer vogels voeren

Geloof het of niet, maar vogels voeren hoeft dus niet alleen tijdens de koude maanden. Eigenlijk kunnen ze het hele jaar door wel extra voeding gebruiken. Vogels vinden het heerlijk om wat extra snacks in je tuin te vinden. Daarbij zijn de ouders van kleine vogeltjes in het voorjaar de hele tijd bezig om voedsel te verzamelen voor de jongeren. Dit kost veel energie, en hierbij kunnen ze wel wat eiwitrijk voedsel gebruiken. In de natuur is dit niet altijd goed vindbaar, bijvoorbeeld doordat de grond door warmte en droogte zo hard wordt dat regenwormen niet goed te vinden zijn. Help ze daarom ook in deze periode eventjes. Extra voordeel: zo krijg je meteen sfeer en leven in je tuin, want rondvliegende vogels geven je tuin gezelligheid. Maar de periode waarin het écht noodzakelijk is dat je voer klaarlegt voor de vogels, is in de koude maanden. 

Het hele jaar door

Vogels kunnen dus het hele jaar door extra voeding gebruiken, maar waarom? In het voorjaar kunnen ze een extra steuntje in de rug gebruiken om te nestelen, om de eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. In de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. En in de winter om zich op temperatuur te houden. 

Koude maanden

In de koude maanden is er voor vogels maar weinig voedsel te vinden, bijvoorbeeld door sneeuwval. Daarom kunnen vogels in de herfst en winter jouw hulp goed gebruiken. Vogels hebben daarbij in deze seizoenen extra energie nodig om de kou te overleven. En die energie krijgen ze uit voedsel. In de avond hebben ze genoeg voedsel nodig om de koude nachten te overleven, in de morgen om de dag door te komen. Dit zijn daarom ook de beste tijden om je vogelvoer klaar te hebben liggen.

Fabeltjes

Veel mensen zeggen dat vogels zich helemaal vol kunnen proppen met eten, ook al is hun honger al gestild, maar daar is niets van waar. Daarnaast beweren sommige mensen ook dat je vogels beter niet het hele jaar door kunt voeren omdat je er op deze manier voor zou zorgen dat ze het zelf zoeken naar voedsel op deze manier zouden verleren. Ook dat is gelukkig niet waar. Dus voer ze gerust het hele jaar door, en extra veel in de winter! 

Fotocredits:

Bron: