Alles voor in de tuin

Hier moet je op letten als je paddenstoelen plukt of er per ongeluk mee in aanraking komt

14 november 2019 11:13 Aangepast: 23 juni 2020 11:13

In de herfst schieten de paddenstoelen als eh… paddenstoelen uit de grond. Mooi om te zien én in sommige gevallen ook lekker om te eten. Maar let wel goed op, want ze kunnen erg giftig zijn. Zowel voor je hond als jezelf!

Sterker nog, als je geen paddenstoelenkenner bent, kun je eigenlijk maar beter van ze afblijven. Jaarlijks raken er namelijk honderden mensen en dieren vergiftigd door paddenstoelen. Maar hoe gevaarlijk zijn ze nou eigenlijk echt? Paddenstoelenexpert Roosmarijn Steenman legt aan Libelle.be uit wat de gevaren zijn en waar je op moet letten. 

Giftige paddenstoelen herkennen

Helaas is er geen checklist waaraan je een giftige paddenstoel direct kunt herkennen. Hiervoor zul je toch echt een paddenstoelengids moeten hebben. “Sommige soorten kleuren bijvoorbeeld blauw als je ze aanraakt, zoals de kanstanjeboleten. Dit ziet er natuurlijk niet zo smakelijk uit, maar toch kun je ze zonder problemen opeten,” aldus Roosmarijn Steenman. Ook op de geur kun je niet afgaan. “Zo zijn paddenstoelen die naar anijs ruiken soms wel giftig, maar soms ook niet.” 

Symptomen van een vergiftiging door een paddenstoel

Er zit veel verschil in de soorten verschijnselen bij een paddenstoelenvergiftiging. “In het beste geval word je misselijk, heb je last van diarree, moet je overgeven en begin je overmatig te zweten. Maar na één dag voel je je stukken beter. In het slechtste geval begin je te hyperventileren, heb je moeite met ademen, vertraagt je hartslag en daalt je bloeddruk, waardoor je bewusteloos kunt raken. In dat geval moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.”

Het kan ook zo zijn dat je na het eten van een grotere hoeveelheid giftige paddenstoelen pas na een paar dagen merkt dat je iets verkeerds hebt gegeten. Dan kan het echter al te laat zijn. “De Groene Knolamaniet kan bijvoorbeeld je lever en nieren zo erg aantasten dat ze niet meer functioneren.”

Kinderen en giftige paddenstoelen

Kinderen kunnen vliegensvlug zijn, waardoor het kan gebeuren dat je kind een paddenstoel plukt zonder dat je het doorhebt. Wanneer dit gebeurt kun je het beste meteen zijn of haar handen wassen. “Stel dat hij zijn vinger in z’n mond steekt, raak dan niet in paniek. Een kleine hap van een giftige paddenstoel kan niet direct kwaad. Je moet echt een grote hoeveelheid binnenkrijgen om er ziek van te worden.”

Toch zijn er wel dingen die je hierna - en eigenlijk sowieso na een boswandeling- goed in de gaten moet houden. “Let goed op dat je kind geen andere ziektes oploopt, zoals vossenlintworm of andere onaangename wormpjes.” Goed de handen wassen is dus écht belangrijk! Geen kraan in de buurt? Zorg dan dat je altijd een flesje water, desinfecterende handgel of bijvoorbeeld babydoekjes in je tas hebt zitten.

Huisdieren en giftige paddenstoelen

Ook je huisdier moet je extra goed in de gaten houden wanneer hij in de herfst losloopt in de natuur, want een verkeerde paddenstoel kan fatale gevolgen hebben. Wanneer je hond of kat een giftige paddenstoel heeft gegeten, kun je het beste zo gauw mogelijk contact opnemen met de dierenarts of het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.

Ga je in de herfst met je hond in het bos wandelen? Kijk dan vooral even uit voor deze paddenstoelen, want die zijn giftig voor je viervoeter.

Wildplukken

In je eigen tuin ben je natuurlijk vrij om te plukken, maar mag dit ook zomaar in het openbaar? Nee. Althans, volgens de wet is het feitelijk niet toegestaan. Toch wordt het vaak wel door de vingers gezien. Zo schrijft Staatsbosbeheer op de site: “... op kleine schaal en voor eigen gebruik en op eigen risico staat Staatsbosbeheer wildpluk toe.” Wat hiervoor de uitgangspunten zijn lees je hier.

Benieuwd welke paddenstoelen je wel kunt eten? We zetten er hier 4 op een rij! 

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore