Alles voor in de tuin

Heb je een tuin? Vergeet dit dan niet te doen als het gaat vriezen

08 januari 2021 19:14

Gaat het vriezen? Vergeet dan je tuin niet! Er zijn namelijk een aantal dingen die je moet doen voordat de temperatuur flink daalt.

1. Water afsluiten

Heb je een buitenkraan of een tuinslang op het gras liggen? Sluit de kraan dan af (met een vorstventiel tap je 'm af) en berg de slang, nadat je 'm leeg hebt geblazen, op. 

Let ook op lege potten of gieters die in je tuin staan. Een laagje water kan voor vorstschade zorgen. Zet ze daarom op de kop neer of onder een onderdakje.

2. Planten beschermen tegen de vorst

Je wil natuurlijk niet dat jouw planten doodvriezen in de winter. Volg daarom onze drie tips en zorg dat je groene vriendjes ook de gure wind overleven.

3. Maak je gazon winterklaar

Om er voor te zorgen dat je gazon er in de lente weer tiptop uitziet, kun je het gras voorbereiden op de winter:

  • Liggen er bladeren op je gras? Verwijder deze dan met een hark of een blazer. Door de bladeren kan er namelijk geen zon bij het gras, waardoor het vochtig blijft en kan gaan rotten.  
  • Door de warme najaarsmaanden kan het gras soms weleens tot november doorgroeien. Vlak voordat dit stopt (en de temperatuur dus daalt) mag je voor de voorlopige laatste keer aan de slag met de grasmaaier. Deze stel je in tot een hoogte van 4 centimeter.  
  • Strooi kalk om de groei van mos en algen in de winter te verminderen.

4. Bomen snoeien als het nog niet vriest

Snoeien in november te laat? Niet voor deze planten! Zolang de vorst zich nog niet laat zien kun je nog prima een paar planten en bomen snoeien. Dus pak de snoeischaar er nog snel bij voor het te laat is.

5. Vogels voeren

Je kunt vogels het hele jaar bijvoeren, maar vooral in de winter hebben ze de extra voeding hard nodig.

Fotocredits:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore