Alles voor in de tuin

Zo zorg je dat een egel zijn winterslaap in jouw tuin kan houden

01 november 2020 21:06

Egels zijn niet zo dol op de kou en brengen de winter daarom slapend door (geef ze eens ongelijk!). Wil je ze een handje helpen? Zo doe je dat!

Egelhuis

In het najaar gaan egels op zoek naar een geschikte plek om te overwinteren. Ze kruipen het liefst onder een stapel hout, een hoop snoeiafval of onder struiken. Heb je geen beschut plekje in je tuin? Dan kun je het egeltje helpen door een egelhuis neer te zetten. Dit vullen ze zelf met nestmateriaal zoals mos, hooi en kleine takjes.

Zoek een rustige en beschutte plek met wat bodembegroeiing en zorg ervoor dat huisdieren en spelende kinderen uit de buurt van het egelhuis blijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DIY: zo maak je zelf een egelhuisje

Maak het zo aantrekkelijk mogelijk

Om er voor te zorgen dat egels ook graag bij jou de hele winter komen slapen, kun je je tuin het best zo aantrekkelijk mogelijk maken. Leg nestmateriaal in de buurt van het egelhuisje en zorg voor voldoende voeding. Officieel mag je egels niet bijvoeren omdat ze vallen onder de beschermde diersoorten. Wil je ze evengoed wat geven, onthoud dan dat ze van vochtig eten zoals kattenvoer, hondenvoer en roerei houden. Zet ook een bakje vers water neer. Let op: géén melk! Hier kunnen ze niet tegen.

Fotocredits:

Bron: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore