Bankzaken

Zo kun je als starter toch een huis kopen

10 juni 2020 08:52 Aangepast: 24 juni 2020 08:52

De woningmarkt ziet er niet goed uit voor starters. Het lijkt wel onmogelijk om een huis te kunnen kopen als je dat nog nooit hebt gedaan. Toch zijn er volgens RTL Z een aantal manieren waarop dat wel kan.

1. Opknappen

Hypotheeknormen zijn steeds strenger, hierdoor is een huis kopen nóg moeilijker. Toch is er een trucje: banken lenen vaak meer geld uit als dat gebruikt wordt voor een duurzame verbouwing. Bijvoorbeeld het laten zetten van dubbelglas of een huis laten isoleren. Ook gemeenten lenen regelmatig geld uit voor energiebesparing doeleinden.

Welke woningen hebben een duurzame verbouwing nodig? De opknappertjes. Zoek dus naar een oudere woning en probeer wel naar alle oude details te kijken. Met wat handige vrienden en dus die extra lening, kun je er je droomhuis van maken.

2. Kijk eens wat verder

Tuurlijk wil je graag in het centrum wonen. Alles zit in de buurt en het is ook nog eens een bruisend gebied. Echter zijn de huizen hier niet te betalen als starter. Kijk daarom eens in de minder populaire wijken. De vooroordelen over deze gebieden kloppen meestal niet en het is alsnog heel fijn wonen. En je koopt er dus voor een zachtere prijs.

3. Koop je huurhuis

Ben je tevreden over de huurwoning waar je nu woont? Maar wil je toch liever wat kopen? Trek dan de stoute schoenen aan en vraag aan je huisbaas of hij misschien van de woning af wil. Dit wil misschien niet altijd lukken, maar er zijn wel een aantal succesverhalen.

4. Check de woningcorporaties

Als je een huis wil kopen, kijk je vaak gelijk al op Funda. Toch zijn er elders ook mooiere en goedkopere huizen te vinden, bijvoorbeeld bij woningcorporaties. Zij stoten namelijk regelmatig huurwoningen af die je dan kunt kopen. Je hebt hier minder concurrentie van beleggers en de woningen zijn vaak net iets voordeliger.

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore