Bankzaken

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van phishing

02 juni 2020 08:56 Aangepast: 24 juni 2020 08:56

In 2018 was de hoeveelheid schade door phishing bijna verviervoudigd, dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Het is dus belangrijk dat je weet hoe je voorkomt dat jij slachtoffer wordt. Wij geven een aantal tips.

Phishing is een vorm van internetfraude waarde mensen worden gelokt naar neppe (bank)websites. Via deze websites kunnen zij je bankgegevens achterhalen en hiermee geld van je stelen. Met deze tips voorkom je dat jij slachtoffer wordt van phishing.

1. Beveilig jezelf

De beste manier om phishing te voorkomen, is door de nep e-mails helemaal niet te ontvangen. Je kunt hiervoor een virusscanner installeren of gebruik maken van een spamfolder. Hierdoor ben je alerter en weet je gelijk wanneer er een verdacht mailtje binnenkomt.

2. Kijk naar de afzender

Aan de afzender van de e-mail kun je vaak gelijk zien of de mail te vertrouwen is of niet. Kijk dus niet alleen naar de naam van de afzender, maar ook naar het e-mailadres. Vergelijk ook het mailtje met mails die je eerder van je bank hebt gehad. Als de aanhef, het taalgebruik of de stijl heel anders? Vertrouw het dan niet en bel eventueel uw bank of het bedrijf. 

3. Geef nooit gegevens door

Bij phishing moet je altijd je persoonlijke gegevens doorgeven. Er kan bijvoorbeeld staan dat uw bankrekening geblokkeerd is en je je gegevens moet invullen om dit ongedaan te maken. Download ook nooit bestanden in een verdachte mail, hier kan namelijk een virus in zitten.

4. Check de link

Kijk voordat je om een link in een e-mail klinkt altijd eerst naar hoe deze eruitziet. Stel er staat een link in van je bank, ga dan eerst zelf naar de website van de bank en vergelijk de url’s. Als deze anders is, kun je er beter niet op klikken.

5. Neem contact op met de bank

Vertrouw je de mail niet of twijfel je? Bel dan je bank of een andere instantie waarvan de mail lijkt te zijn. Vraag even of ze een mail hebben gestuurd om er zeker van te zijn. Zo kun je nooit slachtoffer worden van phishing.

Fotocredits

Bron: RTL Z en Fastbyte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore