Bankzaken

Zo voorkom je dat je wordt opgelicht via Whatsapp

02 juni 2020 08:58 Aangepast: 24 juni 2020 11:22

Steeds meer mensen worden opgelicht via het internet, dus ook via Whatsapp. Jaarlijks stelen criminelen duizenden euro’s van de onwetende mens. Het is dus maar beter als je dit probeert te voorkomen.

Het lijkt allemaal zo echt en betrouwbaar, maar niets is minder waar. Wees dus alert en wees bekend met de tekenen van oplichterij.

Oplichten via Whatsapp

Oplichten via Whatsapp kan op veel verschillende manieren voorkomen. De meest voorkomende manier is via een 'bekende'. Je krijgt een berichtje van een voor jou onbekend nummer, maar met een foto van iemand die je juist wel goed kent.

Na een tijdje gepraat te hebben, zegt deze persoon dat hij of zij geld nodig heeft. Er wordt gevraagd of je het naar een rekeningnummer over wilt maken, en omdat deze persoon je dierbaar is, doe je dit natuurlijk. Echter is deze persoon een oplichter die zich voordoet als een bekende van je die met weinig moeite veel geld van je heeft afgepakt.

Social media

Hoe komt de oplichter dan aan al deze gegevens? Nou, gewoon via het internet. Vaak staan er veel gegevens van je op Facebook, maar ook op Marktplaats. Je naam en toenaam, woonplaats en vaak ook je telefoonnummer zijn makkelijk te achterhalen via deze websites.

Oplichting voorkomen

Oplichting via Whatsapp wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Volg daarom deze tips op:

  • Stel in dat je telefoonnummer niet openbaar staat op Marktplaats. Zo hoef je deze alleen te geven als iemand interesse toont in wat je verkoopt.
  • Houd op sociale media zo veel mogelijk informatie verborgen. Denk aan je woonplaats, familieleden of vrienden. Zo kunnen de criminelen niet bij deze informatie.
  • Krijg je toch een verdacht berichtje? Google het nummer dan even. Vaak zie je zo al snel dat het nummer niet te vertrouwen is. Neem ook contact op met de ‘echte’ persoon met het nummer wat je al hebt van diegene.
  • Betaal nooit grote bedragen, zelfs niet als het een bekende is. Neem wederom eerst even contact met diegene op, door hem of haar te bellen. 

Fotocredits

Bron: RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore