Bankzaken

Huis kopen? Dit zijn de verschillende soorten hypotheken

11 maart 2020 09:05 Aangepast: 24 juni 2020 09:06

Je hebt besloten om een huis te gaan kopen, nu moet je nog zien hoe je dat gaat financieren. Dit gaat in ieder geval met een hypotheek, maar hier zijn zo veel verschillende soorten van. Omdat dit soms ingewikkeld kan zijn, leggen wij alle hypotheken even voor je uit.

Als je eenmaal weet wat welke hypotheek is, kun je gaan overleggen met je hypotheekadviseur. Met deze informatie ben je in ieder geval goed voorbereid op dit gesprek.

De annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat voor een deel uit rente en een deel uit aflossing. In het begin betaal je echter meer rente en weinig aflossing, en naar het einde toe is dit andersom. Aan het einde is je hypotheek helemaal afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. De rente die je betaalt wordt echter iedere maand lager. Je betaalt de rente namelijk over het nog af te lossen bedrag. De lasten worden dus iedere maand minder.

Andere hypotheken

Als je vóór 2013 een woning hebt gekocht, kan het zijn dat je een andere hypotheek hebt. Deze hypotheken kun je nu echter (meestal) niet meer krijgen:

  • Spaarhypotheek: Je spaart het geleende bedrag en lost dit aan het einde van de looptijd af. Je betaalt wel iedere maand rente. 
  • Beleggingshypotheek: je belegt maandelijks een bedrag waardoor je aan het eind van de loopbaan genoeg zou moeten hebben om de hypotheek af te lossen.
  • Aflossingsvrije hypotheek: je betaalt alleen rente en spaart zelf om aan het einde van de loopbaan de lening in een keer terug te betalen.

Fotocredits

Bron: Nibud

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore