Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Zo krijg je meer eekhoorns in je tuin

Zou je dolgraag wat vaker eekhoorntjes in je tuin willen zien? Dat snappen we heel goed! Hoe je daar voor zorgt? We zochten het uit!

Eerder vertelden we je hier al hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer vogels in je tuin krijgt. Maar we zouden ook dolgraag meer eekhoorntjes in onze tuin zien. Daarom zochten we uit hoe je daarvoor kunt zorgen.

Maar eerst is het handig om wat meer te weten te komen over dit sierlijke knaagdiertje. 

De omgeving

Eekhoorns leven natuurlijk het liefst in een bosrijke omgeving omdat daar ook het meeste voedsel te vinden is. Maar ook als je in de stad woont en weinig bomen in de buurt hebt kunnen eekhoorns op visite komen. Eekhoorns gaan namelijk vaak buiten hun comfortzone als ze op zoek gaan naar eten.

Voedsel

Eekhoorns eten voornamelijk eikels, walnoten en hazelnoten. Maar omdat dit eten niet het hele jaar door te vinden is, is een eekhoorn gelukkig wat minder kieskeurig en eten ze ook besjes, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels.

In de herfst en winter zijn eekhoorns vanwege de weersomstandigheden een stuk minder actief vanwege de weersomstandigheden. Bij sneeuw, ijzel, wind en regen komen ze zelfs niet eens hun nest uit en hebben ze ook minder de drang om voedsel te verzamelen. Hier bereiden ze zich namelijk al veel langer op voor door een extra vetlaag op te bouwen.

Vergeetachtigheid

Eekhoorns zijn erg vergeetachtig. Vaak verstoppen ze hun voedselvoorraad op allerlei verschillende plekken rondom hun nest, maar jammer genoeg vergeten ze veel van deze plekken. Pech? Niet helemaal. Vergeten nootjes die zijn begraven kunnen zich in de tussentijd ontkiemen tot nieuwe bomen.

Overigens zijn ze wel erg lief voor elkaar, want een eekhoorn zal nooit andermans voedselvoorraad plunderen.

Hoe je eekhoorns naar je tuin lokt

Het zal je niet verrassen, maar eekhoorns lok je inderdaad met voedsel. Vooral in het voorjaar en de zomer is een eekhoorn volop bezig met het zoeken van verschillende soorten voedsel, voor zichzelf maar ook voor zijn jongen.

Je kunt zelf op zoek gaan naar voedsel in het bos, maar ook veel dierenspeciaalzaken verkopen notenmengsels die vooral bestaan uit ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten en aanvullende noten en granen. 

Ook water is erg belangrijk voor een eekhoorn. Zet daarom ook een bakje met water in je tuin, het liefst bij een boom zodat ze makkelijk kunnen vluchten.

Zo voer je de eekhoorns

Als je wil dat het voedsel écht alleen bij de eekhoorns terecht komt, en niet bij eksters en gaaien, dan kun je ervoor kiezen om een speciaal eekhoorn voederhuisje op te hangen in plaats van het los in de tuin te strooien. Deze huisjes zijn op zo’n manier ontworpen dat er alleen eekhoorns het voer uit het huisje kunnen halen door het dakje op te tillen.

Nestplaats

Buiten voedzaam eten is ook een fijne nestplaats een reden voor een eekhoorn om je tuin te bezoeken. Ook hier bestaan speciale nestkastjes voor. Let wel op: deze moet je op minstens vijf meter hoogte plaatsen, zodat er geen katten bij komen. En als je de eekhoorns helemaal blij wil maken kun je de nestkastjes ook nog inrichten met zacht nestmateriaal zoals gras, mos of wol.

Fotocredits:

Bron: