Ga naar de inhoud
Tuin

Kerstboom herplanten in de tuin? Hier moet je op letten

Heb je een kerstboom met kluit gekocht en vind je het zonde ‘m weg te gooien? Niet doen! Geef de boom een tweede leven door ‘m in je tuin te planten! Let daarbij wel even op de volgende punten:

Een kerstboom herplanten klinkt misschien niet zo moeilijk. Er zitten wortels onderaan de boom, en jij hebt een plekje vrij in de tuin: 1+1=2, toch?! Klopt, maar als je wil dat je boom ook daadwerkelijk in leven blijft voor de volgende kerst moet je wel nog even goed rekening houden met de volgende punten:

Bij aanschaf

Wellicht op dit moment wat overbodig, maar in ieder geval goed om te onthouden voor de volgende kerst: 

 • Als je een kerstboom met kluit koopt, zorg er dan voor dat de kluit zo groot mogelijk is. Een boom met een stevige kluit heeft namelijk een grotere overlevingskans.
   
 • Daarentegen moet de boom zelf juist niet al te groot zijn. Kleinere bomen hergroeien namelijk makkelijker dan grote bomen.

In huis

 • Na aanschaf van de boom is het belangrijk dat je de boom eerst een dag op een niet al te warme plek laat acclimatiseren voor je ‘m binnen zet. Bijvoorbeeld in de schuur of bijkeuken.
   
 • Als de boom eenmaal binnen staat is het belangrijk dat je de boom goed blijft verzorgen. Geef ‘m voldoende water, zowel met de gieter bij de kluit als met de plantenspuit op de naalden. Een goede kerstboom kan tot wel meer dan een liter water per dag verdampen.
   
 • Plaats de boom niet op een te warme plaats of dichtbij een warmtebron, anders droogt de boom uit.
   
 • Hoe gezellig het ook is, laat de boom niet te lang binnen staan. Hoe langer de boom in de warmte staat, hoe meer die daar aan gewend raakt en hoe moeilijker de overgang naar de tuin wordt. 

Naar de tuin

 • Net als bij binnenkomst, moet de plant andersom ook wennen aan de nieuwe temperatuur. Zorg er dus opnieuw voor dat de boom acclimatiseert in de schuur voor die naar buiten gaat.
   
 • Plant de boom pas in de tuin als de ergste vorstperiode voorbij is.
   
 • De kerstboom voelt zich het beste in een ruim gat in de grond, gevuld met goede tuingrond zónder mest.
   
 • Ook als de boom in de tuin staat moet je de boom goed blijven verzorgen. Geef de boom veel water, zowel net na het planten als in de warmere periodes, want ook in de tuin verbruikt de kerstboom veel water.

Milieubewust

Buiten het feit dat het natuurlijk erg leuk is om je kerstboom een tweede leven te kunnen geven, ben je ook nog eens heel milieubewust bezig als je je kerstboom herplant. Heb je zelf geen ruimte om een kerstboom te herplanten in je tuin, maar wil je wel op een milieubewuste manier omgaan met je kerstboom, dan kun je er volgend jaar wellicht voor kiezen om een kerstboom te adopteren.

Zonde
Lees ook:
Zonde om elk jaar een nieuwe kerstboom te kopen? Recycle dan een kerstboom

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: