Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Vormsnoeien: een kunst op zich!

Sommige mensen vinden het bijhouden van de tuin vreselijk, anderen maken er graag hun hobby van. Behoor jij tot de laatste groep? Dan hebben we iets leuks voor je: in dit artikel leer je de basiskennis van vormsnoeien.

Welke planten kan je snoeien

Vormsnoeien: het is een vak op zich en een kunst als je het écht goed kan. Maar hoe ga je precies aan de slag? Ten eerste is het belangrijk om de juiste plant te kiezen. Voor vormsnoei is het belangrijk om een plant te kiezen die kleine bladeren of naalden heeft en dicht vertakt is. Een populaire plant die aan deze eisen voldoet is bijvoorbeeld de buxus. Als je liever voor iets anders gaat is de Japanse hulst ook erg geschikt.

Wanneer kan ik aan de slag?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten: bijvoorbeeld wanneer je gaat snoeien. Het algemene antwoord op deze vraag is in de lente of zomer, maar het kan per plantensoort verschillen. Als je wilt dat de vorm goed in je plant blijft is het nodig om hem zo’n 3 à 4 keer per jaar te snoeien, doe dit op een bewolkte dag en nog liever: als het een beetje geregend heeft. Een vochtige plant herstelt namelijk sneller na de snoeibeurt.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

Het is het beste als je scherp gereedschap gebruikt. Het handigst is om te beginnen met een heggenschaar en steeds met een kleinere schaar te gaan werken. Doorgewinterde vormsnoeiers maken graag gebruik van een schapenschaar, maar misschien moet je eerst even oefenen!

Tips & tricks

Bij het snoeien van een ‘normale’ heg is het belangrijk dat je de heg aan de bovenkant smaller snoeit dan aan de onderkant. Dit is gewenst zodat elk deel van de haag genoeg zonlicht krijgt. Ook bij vormsnoei is het handig om hierop te letten, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kegelvorm. Vind je het lastig om de vorm te bepalen? Er bestaan sjablonen van metaaldraad waar je makkelijk omheen kunt knippen, handig!