Liefde voor je huis

5 makkelijke planten die om deze redenen toch vaak dood gaan

27 december 2020 20:58

Elke plant heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. Er bestaan planten waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken en er zijn planten die een behoorlijke gebruiksaanwijzing hebben. In dit geval zetten we een aantal prachtige planten op een rijtje die misschien makkelijk te verzorgen lijken, maar die om de volgende fouten of ziektes toch snel af kunnen takelen.

Naomi de Bruijne en Marije Franken, plantendokters en eigenaren van Plantenasiel Haarlem, weten er alles van. Zij lappen wekelijks planten op, van mensen die zich hebben verkeken op de verzorging van de plant. Daarom zet Marije voor ons 5 planten met een gebruiksaanwijzing op een rij, die dood kunnen gaan door de volgende fouten of ziektes. 

1. Sansevieria zeylanica

De Sansevieria wordt ook wel de ‘studentenplant’ genoemd, omdat ‘ie schijnbaar niet dood te krijgen is. Toch gaat ook dit nog wel eens mis, omdat mensen er zelfs ‘iets te goed voor zorgen’. “De enige dood die hij kan krijgen is door een teveel aan water. Dan gaat de kern rotten en ga je hem ook niet meer aan de praat krijgen. Bij twijfel dus geen water geven!”

Zo verzorg je de Sansevieria zeylanica

 • Licht: zorg dat de plant op een plek staat waar hij veel tot medium licht opvangt, maar ook in direct zonlicht doet ‘ie het goed.
 • Water: geef de plant in de lente en zomer eens per 2 weken water, in de winter een stuk minder, namelijk slechts eens per 6-8 weken.
 • Sproeien: niet noodzakelijk.
 • Plantenvoeding: in lente/zomer eens per maand, in extra verdunde hoeveelheid.

2. Calathea medaillon

De Calathea medaillon is een populaire plant met prachtige bladtekeningen. Ondanks dat de verzorging niet heel ingewikkeld is, heeft deze plant geregeld last van kwaaltjes. “De plant is helaas erg gevoelig voor beestjes, met name voor trips.” Doet jouw Calathea het niet zo goed en kom je er maar niet achter wat er speelt? Kijk dan eens onder het blad om te zien of er iets loopt. Kijk wel extra goed, want de beestjes kunnen zo minuscuul zijn dat ze bijna niet met het blote oog te zien zijn. Gelukkig heeft Marije een oplossing: “Besproei de plant iedere week met een spiritus-groene-zeep oplossing en blijf dit herhalen tot de beestjes zijn verdwenen.”

Zo verzorg je de Calathea medaillon

 • Licht: zet de Calathea medaillon niet in direct zonlicht, maar liever op een schaduwplekje.
 • Water: Geef de plant één keer per week water.
 • Sproeien: de plant houdt van een vochtige omgeving, dus sproeien is een pre.
 • Voeding: geef de plant in de lente/zomer eens per maand wat plantenvoeding.

3. Ficus benjamina

“Ook dit is zo’n plant die vaak nooit meer zo mooi wordt als toen je hem kocht. Het is dan ook wel een beetje een diva. De plant laat z’n blaadjes namelijk erg snel los, met name als hij ergens staat waar hij het niet mee eens is. Zo houdt hij niet van tocht en vindt hij het niet fijn als hij verplaatst wordt.” Daarnaast is de plant ook erg gevoelig voor spint. “Wekelijks sproeien met water helpt dit voorkomen.”

Zo verzorg je de Ficus benjamina

 • Licht: zet de plant op een lichte plek en laat de plant wennen aan direct zonlicht. Verplaats ‘m liever niet, of zo weinig mogelijk. De kans is dus groot dat ‘ie na aankoop veel blaadjes laat vallen.
 • Water: geef de plant één keer per week water. De grond mag licht vochtig zijn.
 • Voeding: geef de plant in de lente/zomer eens per maand plantenvoeding.
 • Sproeien: één keer per week sproeien wordt aanbevolen.

4. Phlebodium areum (Blauwvaren)

“Varens zien er altijd heel mooi uit in de winkel, maar ze houden het vaak niet goed uit in het Nederlandse huiskamerklimaat. Het probleem is meestal de (lage) luchtvochtigheid en de standplaats. Vandaar dat ze het dus juist wel goed doen in de badkamer, mits deze een raam heeft.

Zo verzorg je de Phlebodium areum

 • Licht: zet deze plant op een schaduwrijke standplaats en vooral niet in direct zonlicht!
 • Water: geef de plant één tot twee keer per week water.
 • Voeding: dit is niet noodzakelijk, maar in de lente/zomer mag het maximaal één keer per maand.
 • Sproeien: hier maak je de plant erg blij mee.

5. Zamioculcas zamiifolia (zz-plant)

“Deze plant zien we vaak binnengebracht worden in ons plantenasiel. Meestal hangen de stengels van de Zamioculcas dan ook net als deze plant, terwijl ze eigenlijk mooi recht omhoog zouden moeten staan. Maar geen zorgen, deze plant kan daar heel goed tegen en zal niet doodgaan op korte termijn. Toch zegt het wel iets over de staat van de plant. Op het moment dat je dit ziet kun je ingrijpen. Het probleem in dit geval is namelijk bijna altijd te veel water. Verminder je watergift dus en je zal zien dat de plant snel weer nieuwe scheuten maakt die wél mooi omhoog staan.”

Zo verzorg je de Zamioculcas zamiifolia

 • Licht: zet de plant op een lichte standplaats
 • Water: geef de plant in de lente/zomer één keer per twee weken water en in de herfst/winter slechts één keer per maand.
 • Voeding: in de lente/zomer kun je de plant eens per maand plantenvoeding geven.
 • Let op: gebruik geen hydrokorrels bij deze plant. Er mag namelijk geen water onderin de pot blijven staan.

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore